Kreativt & Lekfullt

Kreativt & Lekfullt

Charlotte Ackemar
Charlotte Ackemar

Av Johanna Waering

Charlotte Ackemar är 28 år och arbetar som möbeldesigner och inredningsarkitekt. Med tre designpriser i bagaget blickar hon nu framåt mot nya kreativa projekt.

Charlottes intresse för design började ta form för många år sedan.

– Jag började studera design i gymnasiet och har därefter fått testa på lite av varje. Men jag kan med all säkerhet säga att det var under tiden på HDK som jag kom in på just design och inredning, där den fantastiska träverkstan fick taget om mig, berättar Charlotte.

På bilden ser vi klockan Tick Tock Wooden Clock, bänken Obstacle och mattan Circle.
På bilden ser vi klockan Tick Tock Wooden Clock, bänken Obstacle och mattan Circle.

Det var efter ett års studier på Ölands folkhögskola som Charlotte blev antagen på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Därifrån fick hon sin kandidatexamen i design år 2009. Efter ett års uppehåll började hon sedan studera på Konstfack där hon ville fördjupa sig i sina intressen: rummet och objekten vi omger oss med. Charlottes masterexamensarbete ”An Incomplete Collection of Fragments” handlade om relationen mellan rum, ting och människan, där hennes bibliotek av inspiration i form av alla möjliga objekt utgjorde hennes arbetsprocess. Resultatet blev bänken Obstacle, rumsavskiljaren Through the gap och mattan Circle som även fungerar som en sittdyna.

Charlotte förklarar att hennes formspråk handlar mycket om samspelet mellan det taktila och det visuella.

– Jag gillar att bevara en lekfullhet i varje projekt jag gör och där taktilitet, färg och form är viktiga.

ackemar_circle_high_4

Efter studietiden har det bara gått uppåt för Charlotte. År 2010 vann hon ett tredjepris på Green Furniture Award för sin design Cling on, medan det blev ett förstapris för designen Frost vs. Glöd på Stand your own. Även 2012 blev det ett förstapris för sin design Tick Tock Wooden Clock på Muuto Talent Award.

För tillfället arbetar Charlotte som designassistent på Note Design Studio i Stockholm. Men hon har även egna projekt på gång.

– Jag ser fram emot att påbörja ett nytt projekt i lera, berättar hon. Det kommer att vara en vidareutveckling av min nuvarande design Ensemble, där jag bland annat experimenterade med att blanda olika leror mer varandra för att få en marmorerad effekt för att visa en ny sida hos lergodset.

Kika på Charlottes olika designprojekt på charlotteackemar.com.

kommentarer