Eklektiska rum

Eklektiska rum

Grand Hôtel förnyar sig och i mars stod 19 nyinredda sviter färdiga på våning tre.
Utmaningen för inredare Sanna Nathanson har varit att bevara den ursprungliga känslan men addera moderna och stilsäkra accenter.
Resultatet blev färgstarka rum i eklektisk stil. av  lisa kruse

Rum 350 är hörnsviten som är inredd i härliga gröna nyanser. Varje rum har sina egna färgkombinationer men alla har tillgång till Fragrancy butler och Bath butler.
Rum 350 är hörnsviten som är inredd i härliga gröna nyanser. Varje rum har sina egna färgkombinationer men alla har tillgång till Fragrancy butler och Bath butler.

Det femstjärniga hotellet Grand Hôtel i Stockholm genomgår just nu ett förnyelsearbete som sakta och med varsam hand uppdaterar de anrika miljöerna. De 19 nya rummen är ett led i detta arbeta och visades med stolthet upp en eftermiddag i mars. Marie-Louise Kjellström vd för Gran Hôtel berättar att man vill värna om hotellets klassiska anda.

– Det är viktigt att värna om Grand Hôtells klassiska anda men ändå våga förnya och modernisera vilket kräver ett kontinuerligt arbete. För att ligga i framkant krävs ständig utveckling för att möta gästernas behov. Vi är mycket nöjda med vad Sanna Nathanson åstadkommit och står nu redo inför kommande projekt.

De nya rummen är en upplevelse att vistas i. Färgskalorna både på väggar och textilier är visserligen starka och vågade men harmoniserar på ett behagligt sätt. Nyanser som smaragdgrönt, turkost, rött och rostig orange återfinns på det utsökt sydda textilierna med tofsar, fransar och band.

En av de mest uppmärksammade sviterna som förvandlats i denna omgörning är Bernadottesviten. Sviten har fått sitt namn av Sigvard Bernadotte som tillsammans med Svenskt Tenn inredde den och hela våning tre till en nyinvigning 1965. Den ursprungliga inredningen gick i empirstil eller Karl Johanstil som den även kallas och den återinfördes av den nya intendenten Kurt Rehnström på 1990-talet. Det är alltså den stilen som nu Sanna Nathanson tolkat och uppdaterat med sin vågade och eklektiska stil.

–  Det har varit en spännande utmaning att återigen skapa nya eleganta och rogivande miljöer på Grand Hôtel. I de nya rummen och sviterna har jag tagit ut svängarna ytterligare och lekt med en mer vågad färgskala. Rummen har fått olika utseende men påminner ändå om varandra, en såkallad eklektisk stil som var typiskt för byggåret 1874, berättar Sanna.

I Bernadottesvitens matsal valdes bland annat en vacker handmålad tapet med grekiskt motiv och sovrummet fick en himmelsblå färg med en säng i varmt röda toner.

Övriga sviter på våningsplanet består av tre olika rumstyper var och en i olika färgkombinationer och det är en upplevelse att gå från rum till rum och hänföras av färgskalornas samspel.

En tilltalande service som adderats rummen är den butlertjänst som tillhör alla rum. Bath Butler är en service där man vid önskad tidpunkt får sitt bad upptappat med behagliga dofter och tillhörande lyxiga kroppsprodukter där man kan välja mellan tre olika doftpaket som man sedan får ta med sig hem. Andra tillbehör till tjänsten är bl.a. champagne eller te.

Fragrance Butler är en underbar tjänst som består av parfym. En butler kommer upp till hotellrummet med en bricka av hotellets egna utvalda parfymer. Gästen har under sin vistelse möjlighet att prova sig fram med olika dofter. Utbudet består av fem olika unisexdofter.

De nya rummen är ett led i ett fortsatt förnyelsearbete där fler rum står på tur. I maj visas tio nya rum upp på våningsplanet.

kommentarer