Miami loft

Loftet inbjuder till konstnärlig kreativitet, fester och skön avkoppling i varma Miami. Utmanande, exhibitionistiskt och sexigt.

Tanken var ursprungligen att skapa ett spännande hem för att snabbt sälja det vidare. Men på grund av det ekonomiska läget i USA ändrades planerna. Nu är det stora,  öppna loftet John Appelbes eget hem och det är han glad för! John har tillsammans med vännen och affärskollegan Barry Collins köpt flera objekt, rustat upp dem och sålt dem vidare. Det är en gemensam hobby som de började med när de tidigare var ett par, och som de fortsatt med genom åren, numera som kollegor. För det här loftet väntade samma öde men försäljningen lades på is i väntan på bättre tider. Nu finns risken, eller chansen, att John fäst sig vid det så pass att han inte vill lämna det ifrån sig. 

Han är medveten om att det finns stora pengar att tjäna när tiden väl är inne. Området Performing Arts District är på uppgång och växer sig starkt på bostadsmarknaden. Redan i dagsläget är det ett hett område, men när konjunkturen vänder väntas det bli stekhett. John och Barry tror att läget, den annorlunda planlösningen och den väldesignade inredningen gör loftet till ett eftertraktat objekt som blir lätt att sälja. Ja, det är en väldigt speciell bostad. Ett hem som besökarna ofta har en stark uppfattning om. Antingen blir de upp över öronen förtjusta eller så tycker de att det är opraktiskt och fullständigt knasigt. 

Våningen på omkring 180 kvadratmeter saknar helt väggar, bortsett från två vikväggar som kan ställas upp vid behov. Skira draperier fungerar som avskiljare till sov- och badrumsdelen medan toaletten står i en kub av frostat glas. För att vara bekväm med dessa lösningar förutsätts att man inte är blyg.
– Vi tycker om att testa nya, spännande idéer och i det här hemmet ville vi konsekvent undvika väggar. Men visst finns det nackdelar. Toalettkuben är superhäftig, snygg och cool för en singelperson, men jag har upptäckt att så fort jag har gäster, särskilt någon som sover över, blir det… lite obekvämt. Nu har vi testat det här och vi gör nog inte om det – i alla fall inte i något av våra egna hem, säger John. 

Öppna loft, i form av stora lokaler med endast ett rum och med en rå och industriell prägel, har blivit populära val för såväl privata bostäder som allmänna lokaler. Ofta huserar de trendigaste klubbarna i sådana loft, liksom hypade butiker och konstgallerier. Men att hitta gamla industrier som passar att göra om till loft är inte lätt. Ägaren till den här fastigheten letade länge efter ett industrihus innan han gav upp och byggde ett nytt från grunden. 

Huset är alltså ingen äkta industribyggnad, men ser precis ut så. Rör, ledningar, brandposter och soptunnor exponeras tydligt 

är ett finurligt substitut för en anslagstavla genom att de kan punktbelysa viktiga saker. Ett meddelande, eller något som inte får glömmas bort, som placerats under spotbelysningen är svårt att missa. Allt är exponerat. Allt från ventilation till sprinklersystem hänger väl synligt i taket. Betongväggarna har fått behålla sin ursprungliga färg och struktur.">

i stället för att döljas. Detaljer som ofta anses störa en trivsam inredning har överdimensionerats för att synas ännu bättre. John och Barry har låtit fastighetens arkitektur och utformning inspirera inredningen i deras loft och de beskriver stilen som rå, industriell, avskalad och manlig. På samma gång sensuell och lite sexig.
– Det fanns två vägar att gå. Antingen kunde vi bryta helt mot fastighetens övriga design för att uppnå en spännande kontrast, eller följa den och frambringa en helhetskänsla. Vi valde att ta vara på den ruffa, industriella looken och låta den följa med oss in. Vi gömmer ingenting utan har låtit betong, tegel, sladdar, rör och ventilationssystem ta plats och bli en viktig del av inredningen. 

När killarna köpte loftet för att rusta och inreda det var visionen att det skulle passa en person med drömmar om ett äkta konstnärsliv. 

Ett hem där kreativiteten kunde flöda fritt, som i Andy Warhols ateljé The Factory. Åtminstone skulle loftet i praktiken kunna utgöra en inspirerande bostad för en konstnärssjäl, även om det inte nödvändigtvis nyttjas så. Läget är perfekt för ändamålet. Populära Performing Arts District har en uttalad konstnärsprägel, men rymmer en salig blandning av olika typer av folk, byggnader och aktiviteter. På området samsas allt från riktigt lyxiga villor, ståtliga nybyggda kulturinstitutioner och nedlagda industrier som nu är enorma klubblokaler till osålda tomter som blivit tillfälliga hem för uteliggare. Kreativiteten spirar, innovationslusten sjuder och nattetid kokar distriktet av liv, puls och musik. 

Det hus som inhyser Johns loft har snabbt blivit ett ställe det snackas om.  

Det anses hippt och betydelsefullt för folk i exempelvis musik- och reklambranschen. Här har reklamfotograferingar ägt rum, liksom musikvideoinspelningar. I got a thang for you med Trina featuring Keyshia Cole spelas flitigt på musikkanalerna och videons alla miljöbilder är tagna i och utanför huset. Såväl exteriören som lobbyn, korridoren och en av bostäderna syns tydligt i bild. 

Att det inte skulle sättas upp några väggar var ett aktivt, väl genomtänkt gemensamt beslut John och Barry tog redan på planeringsstadiet. De förklarar att tanken var att hemmets atmosfär och känsla inte skulle få avbrytas av någonting. Loftet ska vara ett stort, socialt, öppet, positivt sällskapsrum. Eftersom hela hemmet är en enda stor enhet inbjuder det till umgänge där många personer på ett enkelt och avslappnat sätt kan dela gemensamma aktiviteter. Musik, dofter och skratt sprids i hela hemmet och begränsas inte till ett avskilt rum.  
– Det allra bästa med hemmet är att det är socialt, välkomnande och öppet. Jag älskar att ta emot gäster och tillsammans med dem laga mat i mitt väl tilltagna kök. Även om några sitter i vardagsrumsdelen kan de delta och hänga med i samtalet. Det är väldigt okomplicerat att umgås här, vilket innebär att det alltid är jag som får hålla i festerna, ler John. 

Hemmet är avskalat, luftigt och välorganiserat och den öppna planlösningen ger ett rent och enkelt intryck. Barry och John är nöjda med utformningen och de val de har gjort men avslöjar att det finns en betydande nackdel, något de inte tänkte på när ritningarna togs fram:
– När det är rent och undanplockat är det enormt snyggt! Men så ser det ju inte ut varje dag. Det räcker med att ett par saker står på fel plats för att hela konceptet ska falla. Egentligen skulle det behövas bättre förvaringsutrymmen och fler platser att gömma undan saker på, men det skulle gå emot hela grundtanken. Den här typen av planlösning och inredning kräver att man alltid håller ordning och inte skaffar för mycket saker. 

Be first to comment


*