Vintage i Madrid

I området La Latina i centrala Madrid, hittade han äntligen sin drömbostad. Med ett yrke som creative director på ett modeföretag hämtades inspirationen från modets 50 och 60-tal när våningen skulle inredas.

Valet föll på en gammal lagerbyggnad som en gång i tiden hade huserat bananer, och huset från 1645 med sin massiva träport, sitt gamla tegel och nedslitna trappsteg hade alla de attribut som han hade letat efter.

Vardagsrum och matsal samsas i samma utrymme. Bordet heter Tulip och är formgett av Eero Saarinen för Knoll. Stolarna som är designade av Marcel Breuer är nedärvda från föräldrarna och den udda takkronan är ett fynd från el Rastro, Madrids största loppmarknad. Den hängande korgstolen kommer från amerikanska Fran´s Wicker & Rattan Furniture.

Numera är huset en ombyggd etagevåning om nittiofem kvadratmeter med flera inslag av vintagedetaljer. Där står ett litet bord signerat makarna Eames, ett annat – Tulip – med skiva av marmor är formgivet av Eero Saarinen för Knoll och flankerat av Marcel Breuerstolar som är arvegods från släktingar. Ljuskronan med droppformade kristaller ovanför matbordet är ett loppisfynd från el Rastro (en jättelik loppmarknad i Madrid som återuppstår varje sön- och helgdag). Skatter från el Rastro och gatumarknader i New York och London samsas med moderna föremål som Jonathan Adlers lampa Giraffe och porslinsfigurinen Family Portrait designat av den spanska designern Jaime Hayon för Lladró.

I hallen står ännu ett vackert sideboard, detta från 1954 och designat av Robert Heritage i björk med teckningar i bläck inköpt på Tiempos Modernos. Lampan heter Giraffe och är ett verk av Jonathan Adler. Tavlorna är familjeporträtt.

Ikeasoffan med dess mjuka Hermès-pläd och stilsäkra Adler-kuddar.

Inredningsfirman Habitalia utnyttjade planlösningen i lägenheten till max när det var dags för renovering. Den öppna och luftiga atmosfären med de många meterna upp till taknocken togs tillvara på yppersta sätt. Hellre än att bygga väggar skiljde man på utrymmen med hjälp av en tvåtonsskala i svart och vitt. Hallen med sina svarta väggar kontrasterar fint mot det vita vardagsrummet där golvet, trappstegen och takbjälkarna harmonierar med sin trärena look. Här står ett vackert sideboard av björk med inslag av tuschteckningar, designat av Robert Heritage redan 1954 och inköpt på Tiempos Modernos.

I bibilioteket som är beläget på avsatsen en trappa upp samlas många mode- och inredningsmagasin tillsammmans med en del böcker.

På kylskåpet hänger ett antal familjefoton och bilder på pinuppor anno 1950.

På sideboardet står en statyett föreställande en vit tjur av Jonathan Adler och på väggen ovanför hänger en vintagespegel. På den vita Ikea-soffan i vardagsrummet samsas en Hermèspläd med kuddar signerade Adler, och i ena hörnet hänger en korgstol från amerikanska Fran´s Wicker & Rattan Furniture. På ännu ett sideboard – detta svenskt 50-tal – står ett par lampor från Tado och koskinnsmattan är inköpt på Habitat.

I köket föll valet på svartvit inredning. Skåpen är av svartbetsat trä och det rektangulära kaklet och bänkskivan fick bli vita.. Det svarta kylskåpet är från Smeg.

I hallen ett sideboard där magasin och böcker bildar stilleben på hyllorna. Spegeln är ett vintagefynd och lampan kommer från Zara Home. Den lilla toaletten har en storblommig tapet och ett porträtt målat av Luis Boan De Montenegro.

Ljuset flödar in genom det stora fönstret som nästan täcker hela ytterväggen, härifrån kan man faktiskt skönja kupolen på San Andrés-katedralen.

Kaklet och handfatet i badrummet kommer från Azulejos Peña. På bänken av vit marmor står ett vackert lacketui på vilken det tronar en necessär från Gucci. Pallen Butterfly är designad av Sori Yanaga för Vitra.

Köket är vitmålat med inredning i högblank svart lack och har en air av New York. Familjefotografier och annan färgglad memorablia som pryder kylskåpet från Smeg tillför en varm och glamorös atmosfär. På toaletten hänger en tavla av Luis Boan De Montenegro och pallen Butterfly i graciöst format trä är designad av Sori Yanagi för Vitra.
Med en faiblesse för modet under 50-,60-, 70-talen är ägaren alldeles särskilt förtjust i den varma bruna färgen i takbjälkarna och beslöt att använda samma träslag i golven och trappstegen så alla golv med undantag av våtutrymmena fick nya fina ekplank som passar väl ihop med samlingen av femtiotalsskåpen.

Tapeten i sängkammaren är av vinyl och inspirerat av mönstret på Givenchys populära parfymflaskor. Sängkläderna kommer från Zara Home, kuddar och lampor från Tado. Målningen på väggen är ett fynd från en loppmarknad i London och har använts som rekvisita i Jamiroquais video till låten Canned Heat.

Tack vare den höga takhöjden kunde det byggas till en våning, eller rättare sagt, ett loft. Däruppe har det inretts en sängkammare med tillhörande badrum, och loftgången har fått bli bibliotek med en uppsjö av mode- och inredningsmagasin, böcker och fotografier. Tapeten i sovrummet är av vinyl och mönstret är inspirerat av Givenchy´s logotype. Sängkläderna kommer från Zara Home och lamporna från Tado.

Från hallen leder den eleganta trappan upp till det tillbyggda loftet. På golvet under trappan ligger ett zebraskinn inköpt på Habitat. På skåpet står skulpturen White Bull av Jonathan Adler.

I den nyrenoverade våning har nu den unge mannen äntligen slagit sig till ro tillsammans med sin hund, och här kommer de att förbli ett bra tag framöver.

Be first to comment


*