Säker design in The Hills

Högt uppe i sluttningarna i Hollywood Hills ligger den supermoderna villan på 475 kvadrat meter. Bara tomten är guld värd eftersom mark inte bara är svårt att hitta i Los Angeles utan även mycket dyrt. Därför vet designern och ägarinnan Janna Levenstein att ta vara på varenda meter av sitt egendesignade hem.

Villan i Hollywood Hills, gömd bakom en diskret stålport, ligger på gångavstånd från Sunset Plaza där kändisar ofta syns på utekaféer och i de många exklusiva boutiquerna, gärna med en välekiperad chiuahua under den juvelprydda och inte sällan tatuerade armen. Janna Levenstein, designern och eldsjälen bakom detta drömhus, är raka motsatsen. Hon är en anspråkslös men målmedveten ung dam som bygger miljondollarvillor, designer och byggmästare i ett. Allt från kök, badrum och sovrum till teatersalonger både ute och inne ritar hon själv.

Entrén i skymningen. Koifiskarna i dammen kommer gärna ut när det blir svalare i luften. Th. Designern och husägaren Janna Levenstein på trädgårdsbänken som hon ritat själv.

En ungkarl av Hollywoodtyp var vad Janna hade i tankarna när hon designade huset på Rising Glen. Aldrig tidigare har hon låtit fantasin flöda som här. Specialdesign genomgående, med olika exo­tiska träslag i väggpaneler, möbler och golv, skiftande val av sten i varje badrum med handfat, badkar och duschar tillverkat på plats. Även kranarna skiljer sig i form och funktion – de kommer visserligen antingen från Vola eller australiska Dorf, men är alla olika. Flera handfat är av teak, andra av sten eller gjuten resin. Badkaren är huggna i sten från alla världens hörn. Varje vrå i hemmet är ett speciellt ställe att dra sig tillbaka till, och eftersom Janna älskar att laga mat är köket ändå viktigast, sedan kommer hemmabion och badrummen.

Det började med att Janna fick bjuda över 13 spekulanter för att få denna för de branta Hollywoodkullarna unika egendom. En tomt på 2 500 kvadratmeter slät mark med utsikt över hela Los Angeles är en raritet guld värd. Huset var visserligen i klassisk 50-talsstil, men till slut fanns bara tre originaldetaljer kvar i nya villan: terrazzo-golven i entré och matsalsdel, perforerade cementblock med tidstypiskt cirkelmönster i hemmabiografen samt en metallgrind i samma motiv, allt renoverat till originalskick.

Vy från den kullerstensklädda poolen in mot sovrummet i eftermiddagsljus.

Innan husköpet ens hunnit gå igenom lät Janna rita en planlösning så hon kunde se huset uppifrån och börja göra ändringar. Hon gjorde skisser och layout med hjälp av Google SketchUp, sen fick arkitektstudenter överföra ritningar till CAD. Någon arkitekt anlitades aldrig, men en ingenjör fick gå över och godkänna planerna. Janna började med köket och sprayade med färg och tejpade konturerna på alla skåp och möbler direkt på golvet. Sen gick hon runt i rummet och ändrade tills det kändes rätt.

Utomhusteatern i skymningen. Ã?ven musik- och konsttillställningar har glädje av visningar mot väggen, som är målad med Stewart'??s Fire Hawk Grey, en specialfärg som ger mer kontrast mot de mörkare färgerna i filmer. I detta fall stämdes nyansen av för att passa just denna vägg i jämförelse med resten av huset. Projektor och sub-woofer göms i en speciallåda som skyddar mot väder och vind och även fungerar som bord.

Huvudanledningen till att originalhuset, som redan hade mycket glas och öppna ytor i den moderna stil som Janna föredrar, revs var att det inte gick att öppna upp mot trädgården. Nybygget är på ungefär samma yta, 475 kvadratmeter, men känns mycket större.

En skuggig cabana intill poolen och en yoga- och meditations-plattform uppe på slänten har båda inbyggd el och ljudanläggning för arbete, avkoppling eller workout. Utomhusduschar och gröna rum är ytterligare utrymmen som ökar känslan av att leva i naturen. I en blandning av tropisk regnskog och djungel, bara några kvarter från vimlet på Sunset Boulevard, slappnar man av till fågelsång och ljudet av porlande vatten.

är klätt med shagirin, eller skinn från stingrocka. Golvet är restaurerad original-terrazzo (krossad sten och glas i gjuten cementmassa) med infällda och polerade mässingsdetaljer. Baren i valnöt fungerar som både inne- och uteservering när glasväggen ljudlöst åker in i väggen med hjälp av en hissknapp.">

Poolen är ny, den gamla fylldes igen och flyttades till nuvarande plats. Solstolarna är en del av däcket och fälls upp vid behov. Janna fick idén en dag när hon stod och tänkte på hur både dyra och otympliga traditionella trädgårdsmöbler oftast är. Eftersom hon älskar sitt koreanska spa ville hon få samma känsla hemma och ritade en pool med sluttande, svart lavastrand som snabbt värms av solen, skön att ligga på efter ett uppfriskande dopp. Kullerstenarna som täcker botten på poolen är toba, en porös lavasten från Indonesien som är halksäker och masserar fotsulorna.

Vita köksskåp i trä, sprutlackerade med flera lager billack. Plasma-tv över köksbänken, kopplad till ett imponerande filmarkiv. Vita läderstolar från Capellini. Bordet är egen design. Långsmala tavlor av Michel Tabori. Vy mot mat- och vardagsrum med öppen spis i centrum.

Det är på resande fot som Janna får inspiration till sina designidéer. Under en vistelse i Aten 1994 hamnade hon på en liten utomhusbio där man serverade öl och mat på små bord vid varje plats.

Baren i valnöt fungerar både som inne-och uteservering när glasväggen glider åt sidan med hjälp av en hissknapp.

– Detta måste göras om, tänkte hon. Många år senare såg hon muren intill huset och utbrast: – Alright, Aten! Entrésidan var klädd med små, runda stenar i vitt, grått och svart, vilket var cool, men inte tillräckligt cool för att få vara kvar, berättar Janna. Nu ger i stället tvärskuren travertin-marmor en sofistikerad känsla som perfekt speglar resten av dekoren. Bakom muren, där carporten förr fanns, är nu en hemmabio i lyxklass med det senaste inom ljud och bild.

Köket med skåpdörrar och paneler i blyertsbetsad ek. Köksbänkar i färgad polyuretan och handgjutna på plats. Golvet består av tolv lager specialtonad betong som sandats för hand och sprayats med Evian-vatten mellan varje lager. Inbyggd kaffe- och espressokokare från Miele. Ugnar av märket Viking.

– Jag vill att man ska kunna röra sig fritt från rum till rum, säger Janna. Det tonade betonggolvet känns som sval sammet under fötterna och täcker såväl varadagsrum som kök och uteplatser för att understryka inne-uteboendet. Resten av golven samt utedäcket är av ipe, det tåligaste träslaget i världen. Brevid Jannas säng växer gracila orkidéer i en planteringslåda i golvet med dränering till trädgården. Hydrofonisk belysning gör att blommorna trivs även utan solljus. I väggen finns en natur­vänlig, alkoholdriven EcoSmart-eldstad för kyliga kvällar. Den från sidan upplysta specialdesignade bokhyllan i vitmålat trä är inspirerad av en artikel i en japansk inredningstidning.

Utomhusgrill från Viking med avställningsytor som tål såväl sol och regn som bra fester. När glasväggarna skjuts åt sidan hamnar köket mitt i naturen och man njuter av fågelsång till matlagningen. Inne i huset skymtar matplatsen till vänster och kökets bardel till höger.

Det tog 18 månader att få huset klart, en kort tid för en så pass omfattande renovering. Till slut fick Janna säga stopp till sig själv. Det kan annars bli för sofistikerat och modernt, och därmed opraktiskt. Ungerfär som med modern konst. – Hur vet konstnären egentligen när målningen är klar? Den kan bli överarbetad, liksom en trädgårdsanläggning.

Vardagsrum med soffor, vilstolar och glasbord av Janna/touchadesign. Vanity Fair, the Superhero Issue, är en jättetavla av Greg Lauren. Utanför skymtar en smaragdfärgad pool och grönska. I Los Angeles har man fördelen att ha ett klimat som tillåter att man öppnar upp mellan ute och inne, särskilt under årets varmaste månader.

Janna kom till Los Angeles som voice-over-skådespelare och har fått många roller som dockor, både snälla och elaka, i reklam- och tecknade långfilmer. Hon har i grunden en konstexamen från Bennington College i Vermont och en liten sekelgammal stuga i Laurel Canyon, där musikens stora som Frank Zappa, The Doors och Joni Mitchell höll till på sin tid, var det första renoveringsobjektet för 15 år sedan. Sedan år 2000 har hon ritat och byggt om åtta hus och är nu i full färd med ett jättebygge nere i Laguna Beach, en dryg timmes bilfärd söderut längs kusten – det är förresten det första beställningsjobbet hon har vågat sig på. Hittills har alla hus varit hennes egna som hon senare sålt. Även om många länge har bett om hennes tjänster har hon sagt nej, rädd att jobba för någon annan som skulle förstöra den kreativa processen. Eftersom hon saknar formell utbildning lär sig och skapar Janna under arbetets gång. Men efter två år som enda kvinna, arbetsgivare dessutom, med bygget på Rising Glen var hon redo för lite sällskap. Nu tycker hon det är roligt att utbyta idéer och hjälpa andra, och att få lite uppmärksamhet som omväxling.

Infälld spegel med förvaringshylla undertill. Handdukar förvaras i bänken av teak och toalettartiklar göms fiffigt under det utskjutande handfatet. Kran från australiska Dorf, som gör vattenbesparande kranar liksom Vola.Väggar och golv av Martinique-kalksten. När glasväggen öppnas hamnar badrummet i en grön oas utan gränser mot naturen utanför.

– Jag tar avstånd från teman och varje hus har sin egen stil, säger Janna. Folk är oftast rädda att bli kopierade, men jag säger alltid Go for it! Nästa gång gör jag i alla fall något helt annat. Biorummen har blivit speciellt populära och Janna älskar att designa dem.

Ljusinsläppet från atrium-fönstret ger känslan av ett romerskt bad. Den eleganta duschen är placerad i hörnet intill badkaret för att slippa väggar och avskiljningar som skulle störa harmonin.

– Jag är något av en tekniknörd och lägger ner mycket tid och energi på att få hemmabion att se personlig ut med rena linjer och inte så mörk och övermöblerad som de oftast är, säger Janna.

Huset hyrs emellanåt ut till kändispartyn, välgörenhetsluncher och filmvisningar. Musikdrottningen Rihanna kom förbi dagen då vi fotograferade och paparazzifotograferna klängde på murar och grindar. Janna bad genast polaren och actionhjälten Jason Statham komma förbi med sin landskapsarkitekt som föreslog fler träd som skydd mot insyn från gatan. Det silvervitlackerade garaget med generösa takfönster används som galleri och fotostudio för stjärnor som Sylvester Stallone, Janet Jackson och David Beckham – det är livet i Hollywood.

kommentarer