London calling

Den engelska inredaren Daniel Hopwood fick uppdraget att rita om den eleganta våningen straxt utanför London. Ugångsläget var det bästa med en sekelskifteslägenhet där stukaturer, spröjsade fönster och en inbjudande trädgård inspirerade till en helt ny utformning av hemmet. av Daniel Hopwood & Dale Kneen foto Mark York

Salongen där dörrarna öppnas ut mot trädgården. Här är väggarna målade med en svagt grön färg från Farrow and ball. Traditionellt engelska soffor i  slitstark mohair. Stilen är mixad mellan modern och 1700-tal med kinesiska sidobord som även kan användas som pallar och en vacker takkrona med ovala former som tar upp samma form i soffbordet från Phlip Hurl.

Salongen där dörrarna öppnas ut mot trädgården. Här är väggarna målade med en svagt grön färg från Farrow and ball. Traditionellt engelska soffor i slitstark mohair. Stilen är mixad mellan modern och 1700-tal med kinesiska sidobord som även kan användas som pallar och en vacker takkrona med ovala former som tar upp samma form i soffbordet från Phlip Hurl.

 

En modern matplats med utsikt över trädgården.  Ovalt matbord från Saarinen och lampor ovanför matplatsen från Tom Dixon.

En modern matplats med utsikt över trädgården.
Ovalt matbord från Saarinen och lampor ovanför matplatsen från Tom Dixon.

Den vackra flygeln är en Steinway och en present från ägaren till sig själv. Här sjunger paret duetter om kvällarna. Eldstad från Chesney.

Den vackra flygeln är en Steinway och en present från ägaren till sig själv. Här sjunger paret duetter om kvällarna. Eldstad från Chesney.

Brook House är beläget i kommunen Royal Borough of Kensington och Chelsea som ligger i den västra delen av centrala London. Som många av de byggnader som uppfördes under tidigt 1800-tal andas detta hus en förfinad elegans med sina dekorativa stuckaturer, generöst stora rum och höga fönster med spröjsade glas. Många av rummen har en balkong eller utsikt över en grönskande trädgård. I ett av dessa hem har den engelske inredaren och rektorn vid British Institute of Interior Deign, Daniel Hopwood, fått uppdraget att inreda för en familj som flyttar in. Hemmet behövde en ny planering med utrymme för en modern familj med sällskapsrum och mer stillsamma miljöer för avkoppling och vila. Utmaningen för Daniel var att kombinera parets rätt så olika designpreferenser; han gillade mer den monokroma modernismen medan hon hade en mer romantisk stil. Det blev många kvällar sittandes med de båda för att helt kunna förstå deras behov och önskningar om vad de behövde i sitt hem för att båda två skulle trivas i sin nya miljö.

Det traditionella köket i gammal stil är från Plain English med bänkskivor i skiffer. En köksstil som just nu är trendigt i England och som många bygger där just nu.

Det traditionella köket i gammal stil är från Plain English med bänkskivor i skiffer. En köksstil som just nu är trendigt i England och som många bygger där just nu.

Den slutliga lösningen blev att basera inredningen på en mer hantverksmässig känsla istället för rena designmärken så att hemmet skulle andas personlighet och reflektera deras stil. Nyckeln var att skapa individuella rum som hölls samman av en utpräglad hänsyn tagen till detaljerna i textilier och färgval. Detta ledde till att olikheterna förenades på ett bra sätt och resulterade istället i en enhetlighet där skillnaderna var styrkan som bars upp av det gemensamma intresset för konsthantverk.

Rummen i nedervåningen av huset omvandlades till nya funktionella utrymmen med bl.a. en hemmabio och ett kök som ledde in till en matplats planerad lite som en  

 

Badrummet är en dröm för varje kvinna. Inrett i en romantisk stil. En av väggarna är klädd med förgyllt glas kallat Verre Eglomise. De andra väggarna är klädda med urklippta vintagetapeter uppsatta på en modern tapet av Cliare Coles. Ljusstaken är en reproduktion från Tindles och tillför den rätta glamouren.

Badrummet är en dröm för varje kvinna. Inrett i en romantisk stil. En av väggarna är klädd med förgyllt glas kallat Verre Eglomise. De andra väggarna är klädda med urklippta vintagetapeter uppsatta på en modern tapet av Cliare Coles. Ljusstaken är en reproduktion från Tindles och tillför den rätta glamouren.

Sängen är placerad inuti en sängram av gråbetasad ek, en modern variant av sänghimmel. Panelen på baksidan döljer skorstensstocken och skapar även utrymme för bokhyllor på sidan om sängen. Gardiner med invävd ståltråd som går att skrynkla som man vill, från Rubelli.

Sängen är placerad inuti en sängram av gråbetasad ek, en modern variant av sänghimmel. Panelen på baksidan döljer skorstensstocken och skapar även utrymme för bokhyllor på sidan om sängen. Gardiner med invävd ståltråd som går att skrynkla som man vill, från Rubelli.

vinterträdgård med dörrar ut mot den grönskande trädgården. Ett annat rum på nedervåningen blev salong med sitt generösa utrymme, sina gjutna kornischer och en utsikt över trädgården utanför. Alla rum som ledde ut till trädgården målades i duvgrått. Trots att helheten i stort är rätt så feminin så finns det även mer maskulina inslag; som svart granit på köksbänkarna och på det vackra platsbyggda skåpet i köket, mörka möbler och tavelramar samt lampskärmar som punkterar den ljusa inredningen i den stora salongen. Ett skåp specialbeställdes till salongen för att användas som barskåp. Här användes en speciell kinesisk lackteknik på själva skåpet och dörrarna kläddes i läder och fick handtag i koppar, ett sätt att uppdatera en gammal teknik med ett modernt uttryck. Man köpte också antika tapeter och klippte ut blommönstrena som sedan sattes upp på en nydesignad tapet med fågelmönster i badrummet Mönstret broderades även på handdukarna och rummet blev komplett med det antika badrumsporslinet och den venetianska spegeln. Det andra badrummet fick en helt annan look. Här sattes duschen mot en kolgrå vägg med struktursten som påminner om en bergsvägg. Hela inredningen med ljust golvklinker, glasväggar och ramlösa duschväggar skapar samma känsla och samma färgskala som i det stora rummet. Samma färgtema genomfördes i hemmabion. Här tillför tapeterna en mjuk och ombonad atmosfär. De kompletteras med en platsbyggd hylla med inbyggt ljus där man placerat tv-skärmen. En specialritad sänggavel beställdes också till ett av sovrummen där den stora sängen i mörkt trä fungerar som fokuspunkt i rummet tillsammans med generösa gardinarrangemang och textilklädda möbler.

Den vackra vitguldsväggen krönts med en viktoriansk spegel.

Den vackra vitguldsväggen krönts med en viktoriansk spegel.

 

 

 

Be first to comment


*