Kraftfullt svart & vitt

Kraftfullt svart & vitt

Från början var designen Carinas hobby.
Från början var designen Carinas hobby.

Hon driver företaget Carina Björk Design, är formgivaren som är självlärd och finner inspiration till sin design i det vackra, i möten med människor, i detaljer och arkitektur.

Av Mia Storm Komonen

Carina Björk började med design när hon år 2008 flyttade hem till Helsingborg från Barcelona, där hon hade bott i åtta år. Under en tid av sjukdom som berodde på stress började hon måla tavlor som en hobby och en form av terapi. Vilket senare utvecklades till att bli hennes levebröd.

– Jag började skapa tavlor och hade utställningar. Folk tyckte då att jag hade fina tavlor och då började jag skapa produkter. Det var så det började och sen blev det bara mer och mer, så det har gått ganska fort, berättar Carina och fortsätter.

– Jag gör grafiska mönster som tavlor och gör allting på dukar först och inte på datorn. Jag har originalmålningarna och vissa håller jag hårt i. Jag gillar att skapa med händerna och en tavla är unik, det blir aldrig likadant.

Vid tidpunkten när hon bara målade tavlor för sin egen skull hade Carina ingen tanke på att starta eget, utan det var något hon tillslut gjorde.

– Jag är självlärd och har inte gått någon kurs, det bara kom. När jag mådde dåligt började jag måla och många har sagt till mig att jag måste ha gått någon kurs, men det har jag inte. Det finns kreativitet inom min familj och jag har alltid varit kreativ. Jag hade det kanske i mig och sen kom jag bara på det, berättar hon.

Plastmattan är Carina Björks allra senaste produkt. Foto: Linda Tengvall
Plastmattan är Carina Björks allra senaste produkt. Foto: Linda Tengvall

Carinas design talar ett klart och tydligt språk: svart och vitt.

– Jag är svart och vit själv. Ibland lägger jag in neon i designen, men det blir inga pasteller. Ibland har jag färg i tavlor som jag målar då man måste vara lyhörd för kunden, men inte i min design, där vill jag ha svart och vitt. Jag tycker det är läckert med neon, eftersom mina mönster är kraftfulla blir det kraftfullt med neon till.

Hur skulle du beskriva dig själv som grafisk formgivare?

– Jag är nog ganska passionerad som människa och ganska kraftfull själv och det hör ihop med min design. Jag är ganska uttrycksfull, en känslomänniska. Jag är ett med min design.

Bland hennes produkter hittar vi kuddar, brickor och prints och den senaste produkten är en plastmatta.

– ”Robot” är det senaste mönstret och jag jobbar med ett nytt mönster nu som kommer till våren. Platsmattan är min senaste produkt och kommer även i ett annat mönster inom kort. När man gjort ett mönster så är nästa redan på gång, säger Carina.

Hur inreder du själv hemma?

– Jag har några science-fictiontavlor med färg i sig, några Star Wars tavlor, annars är det bara svart och vitt. Kommer det in något i färg, åker det oftast ut ganska fort.

Carina Björk har varit med på Formex-mässan som utställare i kategorin Young Designers både våren och hösten 2014. Hon ställde även ut på Formexmässa i januari 2015. Då på ett annorlunda vis i ett samarbete med en fotograf.

kommentarer

Liknande inlägg

Dagbädd 80x180 cm, design av Anita Johansen, i ek med klädsel i grå ull, 14 999 kr.