Kök med nya proportioner

När flytten gick hem till Stockholm från Bryssel hade familjen Loepers turen att hitta det perfekta hemmet för en trebarnsfamilj i hjärtat av Östermalm. När det var dags att bygga om köket flyttade de helt resolut på det och det hamnade där den gamla matsalen varit belägen med öppen spis som nu sprakar hemtrevligt medan de äter sina måltider.

– Den här våningen hade vi ögonen på redan innan vi flyttade till Bryssel för ett antal år sedan. När vi skulle flytta hem till Stockholm var den till försäljning. Vi hade tur, säger Rebecca Loepers när vi går husesyn.
Nog hade de tur, för det är en 300 kvadratmeter stor drömvåning på en eftersökt adress. För en familj med tre barn är den idealisk. Det är nära både till barnens skolor och till naturen.

– Vi gjorde ingen ombyggnad när vi flyttade in. Vi lät måla hela våningen vit och slipade alla parkettgolven, fortsätter Rebecca.
När familjen bott in sig några år i våningen på Östermalm
bestämde de sig för att skaffa ett nytt kök. Det gällde bara att klura ut var i våningen de skulle placera det.

– Vi flyttade runt köket idémässigt innan vi bestämde oss för var vi ville ha det. När man bygger om ska man vara säker på att man gör rätt. Det tog ett tag och nu är vi jättenöjda med vårt beslut att flytta det.
Det gamla köket låg mot innergården och revs helt. Där köket en gång var beläget ligger nu föräldrasovrummet. Och i det som tidigare var matsal placerades köket med utsikt mot gatan. Från det nya köket leder dörrarna in till det som nu är matsalen.

Den öppna spisen var tidigare placerad i matsalen, men är nu ett varmt och hemtrevligt inslag i det toppmoderna köket. Bredvid spisen vetter glasdörrar in till arbetsrummet där barnen läser läxor medan mamma Rebecka lagar mat.

– Vattenledningarna till det nya köket kunde dras från våningen ovanför vår, säger Rebecca.
Familjen valde ett kök från Boffi, något man var rörande överens om redan från början, berättar Rebecca.

Familjen Thomasson anlitade Lennart Ekstedt på Bulthaup i Helsingborg som ritade köket precis som de ville ha det. Där är den numera obligatoriska köksön med spis och bardisk-del, vid fönstret ligger diskho och arbetsyta.

Köket har gott om plats och köksön av corian är av modell större, runt bardelen finns det plats för åtta personer. Hela familjen har ordentligt med utrymme att äta frukost.

Den öppna spisen som tidigare sprakade i det som då var matsalen, är nu en del av det nya köket. Dörrarna bredvid spisen leder in till arbetsrummet som barnen ofta använder för läxläsning, och där de samlas med sina vänner för att spela dataspel.
– Samtidigt som jag lagar mat har jag kontakt med barnen och kan hjälpa dem med läxläsningen. Det har blivit en naturlig samlingspunkt, säger Rebecca.

matplats eftersom de har matrummet integrerat i köket.">

Dörrarna mellan köket och arbetsrummet har glasrutor, något som upptäcktes när plywoodskivorna som täckte glaset togs bort. På var sida om dörren har Rebecca placerat två bekväma fåtöljer som kontrast till den sparsmakade köksinredningen som är minst sagt så minimalistisk att det skulle få vilken restaurangkock som helst att bli lyrisk.
I det ganska avlånga köket har kyl, frys, ugnar och espressomaskinen placerats på ena långsidan och förvaringsskåpen på den andra.

Familjen valde Case System 5.0 ritat av Piero Lissoni och skåpen Factory, allt från Boffi.
I Rebeccas kök är det ordning och reda. Öppnar man skåpen förvaras porslin och glas i snygga rader, och kokböckerna har sina givna platser. Här finns inte en ful eller onödig pryl så långt ögat når.

Be first to comment


*