Huset ligger beläget i Blair Plains naturvårdsområde i Singapore.
Originalhuset är byggt mellan åren
1900-1940 och de såkallade Shophouse-husen är mest kända för sina spektakulära utsmyckningar. En fransk-singaporiansk familj har tillsammans med arkitektbyrån ONG&ONG gett nytt liv åt den gamla byggnaden.

Av Mia Storm Komonen

Foto Aaron Pocock

Huset är ett gammalt Shophouse och krävde en hel del restaureringsarbete.
Huset är ett gammalt Shophouse och krävde en hel del restaureringsarbete.

Området Blair Plain Residential Historic District ligger väster om stadskärnan och är ett attraktivt bostadsområde med en gedigen samling av butiker och bostäder i två- och trevåningshus som står tätt intill varandra. Dessa hus är vanliga i sydostasien och har en smal fasad med ett djup mot baksidan som får huset att vara mycket större än vad de ser ut.

Familjen som numer är ägare av huset var djupt involverade i flera delar av projektet. Huset hade tidigare renoverats, men inget protokoll för vilket arbete som hade genomförts fanns kvar från den tiden. Men det var klart och tydligt att byggnaden genomgått en drastisk förändring från sitt originalskick och sina historiska egenskaper för att skapa kontorslokaler. Huset var inte i tillräckligt bra skick för att användas som bostad och bortsett från den traditionella fasaden fanns det inte så mycket bevarat av den ursprungliga arkitekturen eller av materialen.

Huset har öppna ytor där de olika rummen är sammankopplade. Den grafiska trappan sträcker sig till översta våningen.
Huset har öppna ytor där de olika rummen är sammankopplade. Den grafiska trappan sträcker sig till översta våningen.

Innan renoveringen bestod huset av en lång kontorsenhet med dåligt belysta lokaler på bottenvåningen som sträckte sig ända till den bakre delen av huset. För att få in så mycket naturligt ljus som möjligt har en innergård skapats där solljus och vind kan vina igenom och på ett naturligt sätt ventilera huset.

En charmig inomhusträdgård med plats för barnen att leka i byggdes. Golvet täcktes av konstgräs och en grön vägg med växter placerades på ena sidan och i det motsatta hörnet planterades ett träd. I och med den gröna inomhusträdgården har fokus skapats på första våningen och eftersom det inte är några väggar som står i vägen för trädgården, kan den skådas från köket på baksidan och ända bort till vardagsrummet på framsidan av huset.

Eftersom mannen i familjen är en entusiastisk matlagare var det viktigt för honom att det skulle vara möjligt att ha kontakt med barnen när de leker i trädgården, medan han arbetar i köket. Så man skapade en naturlig övergång mellan de två utrymmena, där det också finns gott om plats för umgänge med familjen och plats för att ta det lugnt.

I den främre delen av huset delas vardagsrum och matsal av en dramatisk, geometrisk trappa som sträcker sig vertikalt över alla tre våningar i huset. Från taket strömmar solljus in genom takfönstret och är en viktig källa till belysning. För att få tillbaka känslan av husets gamla charm har man byggt upp träbalkar i taket på första våningen.

Uppe på det andra våningsplanet, i den bakre delen av huset finns sovrummet och i främre delen ett till sovrum, samt ett badrum. Mellan  sovrummen stoltserar trapphuset och längs med väggen rymmer bokhyllor gott om böcker, vilket är ett utmärkt förvaringsutrymme.

På den tredje och översta våningen ligger huvudsovrummet som har en särskild form. Givetvis har sovrummet ett eget badrum, men det stora badrummet hålls åtskilt från sovrummet, eftersom trapphuset delar de två utrymmena. Men på den här våningen har man ändå tillräcklig avskärmning, trots det att badrummet och sovrummet störs av vad som kan tyckas vara ett allmänt rum, i och med trappan.

En annan intressant aspekt är att bänken mellan sovrummet, som löper genom korridoren och fram till badrummet, är en kalkstensplatta som fungerar som en arbetsplats.

I sovrummet finns ett takfönster för att ytterligare belysa dessa rum och balkongen på andra våningen. Likt den första våningen har träbjälkar installerats i delar av taket, för att få in ett historiskt inslag. Den gröna väggen i inomhusträdgården når ända upp till den här våningen för en känsla av det fria.

Den bakre delen av huset består av köket och när det gäller att bevara det gamla, har man valt att lägga traditionellt kakel på golvet, medan en trappa på baksidan påminner om byggnadens historia.

 

kommentarer

Liknande inlägg