Grafisk elegans

Grafisk elegans

Den unga arkitekten fick förtroendet att inreda lägenheten i Paris. Resultatat blev en konsekvent inredning med förkärlek för  italienska klassiker i svart och vitt. De blanka ytorna i våningen skänker en elegant atmosfär i rummen. textbearbetning Lisa Kruse foto Germain Suignard

De senaste tio åren har den trettiofemårige Chadi Abou Jaoude delat sin tid mellan sitt jobb som arkitekt i Beirut och sina inredningsuppdrag i Paris. I Beirut där han även tog sin examen i arkitektur arbetar han främst med hus och byggnader och han använder mycket av sina kunskaper och erfarenheter här ifrån även i sina inredningsjobb. Hans dedikerade arbetssätt tillåter honom att vara närvarande i hela processen från inledningsskede till de sista inredningsdetaljerna på väggarna.

Ägaren av denna Parisvåning hörde talas om Chadi genom ett tv-program på China Orbit television där han berättade om sitt senaste projekt. Det handlade om ett nio hundra kvadratmeter stort hus i Libanon som han ritat och designat och till största delen själv inrett med möbler han själv hade formgivit. Överförtjusta i hans moderna och okonventionella sätt att arbeta överlät det sin nyinköpta lägenhet i Paris åt honom att inreda. Hans omedelbara känsla och starka övertygelse var att ville förvandla lägenheten till en 95 kvadratmeter 

stor hotellsvit. Den eleganta adressen på den vackra boulevarden i Paris gav honom självklart också en stor portion inspiration till projektet som han ville skulle kännas superlyxigt och resulterade också i urvalet av den inredning som betonade känslan av hotellatmosfär. Ägarna av våningen spenderade via jobbet ca fem dagar i Paris varannan månad och hade behov av en funktionell och bekväm våning med rymd och förvaring.

För att göra det allra mesta av våningen revs avskiljande väggar och det stora badrummet delades av till två separata. På detta sätt fick man plats med det nya köket och kunde även skapa ett nytt extra rum vilket paret uppskattade då de ibland även reser med sina barn.

Golven som från början var parkettgolv har ersatts med grå klinker. Hela hemmet styrs via en kommandokontroll så att man enkelt kan sätta på och stänga av ljud, bild och kameror och höja och sänka jalusier och luftkonditionering.

Chadi hade helt eget ansvar och fullt förtroende när det gällde att välja inredningen till lägenheten när det väl var dags för detta. Lack, svart och vitt med preferenser för de stora italienska formgivarna har varit ledorden när våningen möblerats och han valde även helt egensinnigt konsten i våningen. Fönsterluckorna ovanför soffan förseddes med ett unikt konstverk signerat den kanadensiske konstnären Johanne Corno. Det unika verket exploderar i rummet och överraskar med sin färgstarka identitet. Sofforna från B&B Italia i vitt får liv med kuddarna i grafiska mönster från Marimekko. Fotografiet i köket är taget av den tyske konstnären Joerg Maxzin. Hela lägenheten flödar av ljus och de blanka ytorna tillför en lyxig känsla av flärd och elegans i rummen. I hallen skapades oändligt med utrymme genom den platsbyggda garderoben som rymmer massor av förvaring.

– Det är lättare att genomföra utformningen av ett projekt om så mycket som möjligt är uttalat från början, förklarar Chadi.

Om sedan många av valen och besluten överrensstämmer bra med hans egna arkitektoniska och estetiska preferenser blir de mycket lättare att genomföra, speciellt om de även överrensstämmer med ägarens förväntningar av resultatet.

– För att nämna ett exempel så ville dessa ägare ha mycket förvaring och jag bestämde mig för att genomföra denna funktion som en del av inredningen i rummet. Denna önskan var en utmaning som för mig blev en chans att tillfredställa mina egna estetiska preferenser, förklarar arkitekten.

Resultatet blev en modulgarderob i entréhallen med grafiskt geometriska former och linjer som Chadi själv ritade och platsbyggde. Idag är denna kund en av hans bästa vänner. Och han har åter igen fått det fulla förtroendet av familjen att nu ta sig an ett nytt projekt som de ska bygga på Saudi Arabiens kust. Ett projekt som vi så klart är nyfikna på att se framöver.


 

kommentarer

Liknande inlägg