Living room

Living room

5

Inred ditt vardagsrum för avktivitet, kreativitet och avkoppling. Mjuka möbler i harmoniska och neurala färgskalor ger utrymme för personliga accenter och utvalda detaljer med färg. skandinaviska miljöer har en nedtonad atmosfär.

De lugna och monokroma tonerna har blivit ett signum för de skandinaviska miljöerna. Här hittar vi en avslappnad och naturlig färgskala med neutraler som grått, beige, vitt, svart och brunt. Materialvalen är även de naturliga och många möbler har inslag av trä. Från den ljus björken och furun till den mörka mahognyn och eken. Uttrycket i rummet är ofta lite spartanskt, med inslag av grafik, konst och industriella föremål som olika maskiner eller redskap får agera dekoration och accessoarer i rummet.  Formspråket i möblerna är enkelt och okomplicerat med rena linjer och ett stramt uttryck. För att mjuka upp de strama linjerna avänds gärna naturmaterial som ull, bomull, linne och filt. Mjuka lurviga ytor möter blanka och rena.

4

Soffan Favn från Fritz Hansen är formgiven av Jaime Hayon. Formen flirtar lite med femtiotalet och de mjuka formerna skapar känslan av att omfamna en. Mattan ramar in sittplatsen i det kreativa rummet där arbetsbordet samsas med loungen. Färgskalan är en neutral ljus ton där det ljusa träbordet skapar lite värme med sin råa yta. Här får olika arbetsprojekt stå framme som accenter i det stora rummet och skapar en intim känsla.

3

En ny less-is-more känsla är här. Den är inspirerad av den industrivärld vi snart lämnar bakom oss. Färgskalorna är hämtade från våra vackra fabriksbyggnader och materialen är råa, enkla och okomplicerade presic som formerna.Mönstervärlden består ofa av grafiska bilder, ord eller bokstäver. En sorts ny typografi som också berättar om en ny digital tid. Bildspråket är i fokus på textilier som kudda och metervaror och på väggarna har vi gärna de egna fotografierna uppförstorade som fondväggar. Här passar en lågmäld gråskala fint som kuliss till de kreativa uttrycken i starka mönster och svartvita bilder. Soffan från House Doctor har just den här mjuka grå tonen med kuddar där mönstret är grafiska bilder och bokstäver. Bordet har den enkla industriella formkänslan som förstärks av den handsmidda ljustaken i järn och arbetslampan i fönstret.

2

Mjuka textilier i generösa mängder kan göra under för ett strort rum som en lounge. Med draperade gardinvåder i tunna tyger som voile eller linne skapas en dämpad och ombonad atmosfär. I den stora loungen som på bilden blir helheten komplett om man även låter sittmöblerna vara klädda i en mjuk textil istället för läder eller skinn. Den mjuka tygsoffan med generösa mått inbjuder till avkoppling. Mjuka kuddar och plädar ger också ett avkopplande intryck. Rama in sittgruppen med en matta i en nedtonad men markerande stil. Här råder också ett lugn i tonskalan som går i neutrala färger. Miljön är hämtad från norska Slettvoll som har en elegant men avslappnad stil i sina möbelkollektioner.

Den amerikanska stilen är en omtyckt och ombonad stil. Här hittar man mjuka soffor, mustiga färger och mycket textilier. Läderfåtöljen eller den klassiska lädersoffan med fin patina hör också hit. men även mjuka bulliga soffor sköna att skjunka ned i som till exempel en Chesterfield soffa. Färgskalan går så klart i rött, blått och vitt men här finns även inslag av brunt, berige och en mörkt grön nyans. Komfort och avkoppling är ledordet när man skapar dessa miljöer. Många kuddar, mjuka filtar och generösa mattor är detaljer som kompletterar stilen och ramar in helheten. Möblerna i sig får gärna ha patina med bord och skåp där tidens tand syns i träet. Detaljer med historia är också inslag som passar in och fotografier på gamla minnen, släktingar, vackert inbundna böcker och porträtt passar in på väggarna här. Träslagen i möblerna är oftast mörka. Gants inredda miljöer andas precis just den här avkopplande atmosfären. Här finns möbler med den rätta patinan och mängder av mjuka kuddar och mattor.

Italiensk design är lika med stil. De eleganta möblerna i ofta sobra färger har länge varit ett signum för god smak. Många av världens stora designer har sitt ursprung i något av de italienska varumärkena. Vill man inreda med denna stil är en dämpad färgskala i brunt, svart, grått och vitt en bra bas. Materialen är alltid av hög klass så trä, skinn, ull och moderna tekniska textilier av hög kvalitet är tongivande. Formspråket är avskalat och minimalistiskt men ofta med en elegant detalj eller funktion i möbeln. Inslagen av metall, vare sig det är mässing eller vitmetall, är också något som får rummets inredning att signalera en sofistikerad atmosfär. Komfort och avkoppling är ledord så möblerna får gärna ha en avslappnad och bekväm känsla. Soffan har gärna en schäslong och rummet har med fördel även flera mobila sittplatser i form av ottomaner. Mjuka stora mattor ramar in interiören och skapar en lyxig känsla. Låga soffbord med geneös yta är en detalj som också passar in i den här typen av lounge. Ett av italiens mest kända märken är Minotti som har en bred och exklusiv kollektion med möabler som tillför stilsäkerhet i rummet. Den här miljön är hämtad från deras senaste kollektion 2013 designad av Rodolfo Dordoni. Borden Andre och sittpuffen Denny.

1

Den lyxiga loungen i siviten på hotell Tivoli i Köpenhamn som nyligen invigts har en magnifik inredning där stilsäkerheten råder. Här har de olika möblerna och inredningen med omsorg valts ut i antikaffärer och på marknader i bland annat Paris och London av René Jasper Thomsen som sedan omarbetat och klätt om vissa möbler så att de nu blivit unika pjäser som utgör inredningen i den stora sviten. 

Här går färgskalan i en sober neutral och lite mörk ton.  Materialmixen med blanka och matta ytor spelar mot varandra och väl utvalda föremål blir dekorativa på bord och hyllor. De låga galsborden skapar rymdkänsla i rummet.

kommentarer

Liknande inlägg