Global klassiker

Global klassiker

PH-lampan passar lika bra i köket över matbordet, som i vardagsrummet eller arbetsrummet.
PH-lampan passar lika bra i köket över matbordet, som i vardagsrummet eller arbetsrummet.

Lampa i nygammal design till
minnet av 120 års dag 

Av Mia Storm Komonen

Poul Henningsens klassiska PH 3½-3 lanserades som ny produkt under hösten 2014 hos belysningstillverkaren Louis Poulsen till minne av Poul Henningsens 120-årsdag den 9 september. PH 3½-3 pendeln, med sin nygamla design, baseras på originalritningarna från slutet av 1920-talet till början av 1930-talet och utgår från hans välkända treskärmssystem. Skärmsystemet är typiskt för PH-lampan, som är noga genomtänkt för att reflektera ljuset utan att blända.

– Poul Henningsens vision var att skapa det bländfria skenet, därav formen på skärmarna. Det ligger matematiska uträkningar bakom designen för att skapa den ultimata belysningslösningen, säger Jenny Odenstad, ansvarig för detaljhandeln i Sverige hos Louis Poulsen.

Lampskärmarna är i metall och finns i färgerna rött, grönt, gult och vitt med upphänget i silkesmatt brun koppar. Färgerna utgår från Poul Henningsens färguniversum med kulörer som han själv tagit fram 

Trots sina dryga 80 år är den välkända PH-lampans design fortfarande modern och passar som belysning i flera olika inredningsmiljöer och är populär i hela världen. PH-lampan har stigit in i dansk designhistoria och är ett glasklart exempel på något som tituleras som tidlöst.

Varför har PH-lampan blivit så klassisk?

– Det är en tidlös design med ett väl genomarbetat formspråk i kombination med den bländfria funktionen som gör den till en klassiker, säger Jenny Odenstad.

kommentarer

Liknande inlägg