Funktionell paradvåning

På Östermalm i Stockholm ligger en elegant funkislägenhet på 200 kvadratmeter som bebos av en familj med tre tonårsbarn. Hemmet är öppet med ett underbart ljusflöde, grundtonen vit med enkla permanenta inslag av trärent, lila och aubergine. Familjen bodde tidigare i en klassisk gammaldags våning som hade sina begränsningar för en barnfamilj, och utgångspunkten den här gången var ett funktionellt hem som barnen tycker det är kul att komma hem till nu när de är tonåringar. Sagt och gjort, när familjen köpte lägenheten för två och ett halvt år sedan var den i ganska dåligt skick så arkitekt Anna-Karin Sundberg fick uppdraget att rita ett nytt hem och ett år senare kunde de flytta in i sin nya uppdaterade bostad.

– Vi har väldigt bra ping-pong Anna-Karin och jag, berättar ägaren. Vi förstod varandra direkt och det var kul att vi kom så bra överens. Även om hemmet ses som familjens viktigaste investering fanns ett tak i budgeten för renoveringen. Man måste vara klok när man bygger om, tänker man bara efter ett par gånger extra och är villig att förhandla kan man få väldigt mycket mer för pengarna än man tror.

Att jobba bra tillsammans med en arkitekt kan ge fantastiska resultat. Alla kan fantisera ihop något vackert, men att skapa något vackert som samtidigt fungerar är inte alltid så lätt. Ägaren gillar när saker är genomtänkta.
– Jag hade en grundstruktur klar i mitt huvud, jag hade klart för mig hur det skulle se ut och tillsammans med Anna-Karin växte hemmet fram.

I det här fallet handlade det verkligen om att göra en total förändring av hela lägenheten. Alla väggar som inte var bärande, vilket inte var många, revs ner för att öppna upp ytorna.
– Tillslut var det i stort sett ett gigantiskt tomt rum kvar. Sedan kom Anna-Karin och jag upp tillsammans, kavlade upp ärmarna och sa: Hur gör vi nu?

De började med att jobba fram de exakta proportionerna och där kom Anna-Karins expertis väl till pass. De bestämde sig för att tänka ?out of the box?, att inte hålla sig till några regler utan koncentrera sig på vad som var viktigt. Ljusflöde är viktigt, funktion är viktigt, trivsel för alla familjemedlemmar är viktigt, att hantera saker på ett smidigt sätt med tre tonåringar är viktigt. Alla måste få eget sovrum och barnen måste få sitt eget badrum, och en annan tanke som slog ägaren var behovet av en tvättstuga.

– Jag ville ha en dörr att stänga om tvätten för att ta itu med den senare, menar hon. Tonåringar har en förmåga att slänga saker omkring sig.
En egen avdelning för ungdomarna var ett annat krav, så att de kan stänga om sig vid behov.

– Vi är ändå två generationer så det är viktigt att respektera varandra, fortsätter hon. Det är verkligen privilegierat att kunna ha det så.
Den gamla hallen avlägsnades och numera kliver man nästan direkt in i köket vilket idag är hemmets hjärta. Över köksutrymmet sänktes taket en aning för att få in spotlights och utmed den lilla nischen som uppstod runt det sänkta taket monterades en ljusslinga för att få en specialeffekt. På så sätt blir det ändå tre rum av det stora öppna utrymmet; kök, matsal och vardagsrum/kontor.
– Det var kul, som att bygga upp en egen legovärld och nu är det som tre rum i ett, ler ägaren.

Det krävs en viss disciplin att hålla köket snyggt och städat eftersom det är det första folk ser när de kommer på besök och att ha ett kök som är funktionellt och där de kan ställa undan saker var ett måste. Dessutom ska det hålla i många år så då är det viktigt med kvalitet.
– Man behöver faktiskt inte ha en massa saker stående framme så brödrosten har numera en plats i en låda där den placeras när det är färdigrostat.
Valet föll tillslut på ett kök från Bulthaup med vitvaror från Gaggenau, stilrent, av högsta kvalitet och funktionellt. Över köksön hänger en gigantisk taklampa, signerad av ingen annan än Marcel Wanders.
Insidan av den stora kåpan är täckt med ett reliefmönster av blommor och blad, den ger ett lite romantiskt inslag i lägenheten.

– Vi äter frukost vid köksön, och barnen och deras kompisar äter mellanmål där efter skolan. Läxläsning och viktiga pratstunder sker också vid köksön så det är fint att kunna titta upp på blommorna och bladen i lampan. Dessutom ger storleken en närmast sakral känsla, man känner sig som inuti en kupol och det är väldigt lugnande, ler hon.
Ägaren är bekväm och vill att saker ska göras en gång, och att det görs på ett proffsigt sätt att det håller under lång tid och står pall för vardagligt slitage. Allting skulle vara genomtänkt från början och många förvaringsutrymmen är bra att ha när man bor i ett land med fyra säsonger. Det garanterar många skor, ytterkläder och sportutrustningar.
En rolig detalj är den gamla tjänstehissen som går direkt in i lägenheten, den används inte längre utan får numera agera städskrubb.
– Jag ville ha bort alla papper, skrivare och router för det trådlösa datasystemet men ändå ha det samlat på ett ställe. Det är fult hur man än gör så det fick absolut inte stå framme. Problemet löste vi med en elcentral som fick sitt eget pyttelilla rum, idag är det elcentral och kontor allt i ett.
Det gör att det vackra skrivbordet mitt i lägenheten inte överbelamras med papper och pärmar.

Musik är viktigt så det monterades ett Sonos-system som ger ett fantastiskt ljud i alla gemensamma rum. Alla gamla CD-skivor laddades in direkt och barnen kan lätt koppla in sina datorer och spela sin egen musik när de har fest hemma.
– Modern teknologi är fantastisk, säger ägaren lyrisk. Tänk på hur mycket plats alla LP och CD-skivor tog förr i tiden.
Bakom ett par massiva originalglasdörrar ligger barnens avdelning. Där har de varsitt sovrum, ett tv-rum och gemensamt badrum. Vanligtvis står dessa dörrar öppna, men ungdomarna kan stänga om sig om de vill vara ifred eller spela dataspel med kompisar. För att få ljuset att flöda helt fritt består övre delen av de tillbyggda väggarna av varsin stor glasruta. På så sätt badar hjärtat av lägenheten i ljus från alla håll.

Förutom de vackra glasdörrarna, är även den öppna spishörnan, alla dörrar (förutom de nyinsatta ultramoderna skjutdörrarna) och elementskydden original.
– Jag gillar inte att ändra på grunddetaljer, det är ändå ett kulturarv och ger en fin själ åt platsen. Det saknades några rutor så jag lade mycket energi på att hitta rätt slags glas till dörrarna in till barnens avdelning.
Golvet består av fiskbensparkett som på sina ställen behövdes bytas ut. Familjen lät tillverka likadan parkett i samma mått som det gamla, och det nya golvet är lagt bit för bit som man gjorde förr.

– Det känns fint att behålla det gamla hantverket istället för att lägga in ett “prefab” parkett, säger ägaren. Det var härligt att se golvläggarens yrkesstolthet när han var här, han var mycket skicklig och lade stor omtanke på övergångarna i mönstren från utrymme till utrymme.
Det enda som vittnar om att delar av parketten är ny är att den är aningen ljusare, men med tiden kommer hela ytan att få samma patina.
I det som närmast kan kallas hallen ligger ett sprillans nytt klinkergolv.

Hemmet är ganska sparsamt möblerat, det mesta hade familjen med sig i flytten. Det enda de köpte nytt är det som finns i köket, garderober och bokhyllor, resten är en mix av arvegods och lite modernare möbler. En maffig fåtölj av Arne Jacobsen byter plats efter behag – det ger bra feng-shui – och i ett hörn står en gammal flygel som väntar på att stämmas eftersom alla tre barnen spelar. Här och där på det generösa golvet ligger orientaliska mattor som skänker hemmet en atmosfär från svunna tider, och matsalsmöbeln är nedärvt från farföräldrar.
– Ett hem är aldrig färdigt för det växer ju hela tiden. Ibland måste man stanna upp och tänka: “den här soffan har nog levt sitt liv” eller “nu måste vi ändra lite på tavlorna”, eller helt enkelt flytta runt på sakerna då och då, avslutar den mycket nöjda lägenhetsinnehavaren.