Konstnärlig atmosfär

I den charmiga lägenheten i Köpenhamn råder en konstnärlig atmosfär med en naturlig färgskala som bas.

Det var den multikulturella och livliga atmosfären som lockade Björn Agertved och hans sambo Maria Krogh att flytta till Christianshavn, en del av Köpenhamn som för sex år sedan var i eländigt skick. Detta var i deras fall bara positivt då de på så sätt kunde komma över en lägenhet till ett vettigt pris, något som inte är det lättaste i den coola huvudstaden. Sedan dess har mycket hänt, området har blivit väldigt trendigt de senaste åren och alltfler väljer att flytta dit, många med kreativa yrken. Reklamare, fotografer och människor från andra trendiga branscher bor sida vid sida med gamla hippies och mer eller mindre kända konstnärer. Den charmiga miljön som omger kanalerna sjuder av liv och lust och ligger endast fem minuter från centrum.

Då Björn och Maria flyttade in i området användes det gamla stallet på gården som grovkök och kylrum av några restauranger som låg i fastigheten. Den sista krogen omvandlades till café för ett par år sedan och då fick Björn möjlighet att överta lokalerna. De första åren hade han sin ateljé i den ruffiga gårdsbyggnaden, men efter en rejäl renovering fick ett av rummen bli galleri. Ett galleri som numera lockar konstälskare från stora delar av världen.

Bostaden är på 102 kvadratmeter och har en skön atmosfär som redan fanns där då Björn och Maria övertog stället för några år sedan. Paret valde att inreda med råputsade vita väggar i hela lägenheten för att få en neutral bakgrund, likt en tom målarduk. De flesta dörrar togs bort och öppningarna mellan rummen gjordes så breda som möjligt för att få en upplevelse av färre men större utrymmen.

Slutligen förstärkte de den råa atmosfären genom att ta bort alla socklar så att väggar och golv möts utan avbrott. Man kan beskriva inredningen i lägenheten som klassisk och minimalistisk, kryddad med minnen från olika resor. Få och enkla möbler i en rå interiör dominerar i en fin balans med Björns egna tavlor som tillför hemmet massor av positiv poesi.

Han är starkt inspirerad av sextiotalets Hollywood, både av den tidens stilikoner som han använder sig av i sina målningar, och av den avslappnade kaliforniska loungestilen som råder i hemmets inredning.

– Stilen från den här perioden håller än idag vare sig det gäller mode, make-up eller livsstil. Faktum är att personligheterna från sextiotalet är starkare idoler idag än många stilikoner i modern tid, menar Björn.
I sin konst är han inspirerad av foton från gamla filmer och magasin och sätter sin prägel på konsten genom en personlig mix av tryck och färg, men hela tiden med ett minimalistiskt uttryck.

Som skribent på danska resemagasinet Vagabond får han utlopp för sin stora passion att resa då han emellanåt blir utskickad för att skriva om nya resmål. Dessa resor inspirerar honom enormt. Han föredrar att åka till ställen som ännu inte har blivit exploaterade, ställen där den ursprungliga livsstilen fortfarande är intakt. Den finska vildmarken med norrsken och bad i 26 minusgrader följt av en härlig bastu till exempel, eller ett besök i en liten by i Marocko där tiden har stått still de senaste tusen åren.

Även den vilda energi och kreativitet som härskar i New York ger honom inspiration som räcker länge. I hemmet återspeglas resorna genom en mängd fysiska souvenirer såväl som i detaljer i hans målningar.

De enkla men framträdande möblerna, de dekorativa detaljerna och inte minst människorna som uppehåller sig i rummen fyller på ett naturligt sätt ut de råa, avskalade utrymmena i hemmet. Björns målningar bidrar också i hög grad till att skapa stämning i lägenheten, de stora tavlorna i klara färger tillför färg till den lite maskulina nedtonade färgskalan som är genomgående i huset. Färgfläckarna på golven i lägenheten får leva kvar som minne från den tid Björn använde hemmet som ateljé, numera ligger ju ateljén och galleriet i det ombyggda stallet på bakgården.

När Björn anser sig färdig med en tavla hängs den på en vägg i lägenheten så att han får känna efter om den också fungerar i verkligheten. Några tavlor hänger i en vecka, andra får hänga längre för antingen har de godkänts och inte fått plats i galleriet, eller så är de inte riktigt färdiga och väntar på ytterligare en behandling ute i ateljén. Inför vinterns Golden Globe Awards i Hollywood, blev Björns målningar utvalda att representera skandinavisk konst i den skandinaviska loungen där det även visades möbel- och textildesign samt arkitektur. Det var ett riktigt klipp för Björns del.