Isländsk hemkänsla

På första parkett med en vidunderlig utsikt över Rejkavik och bergen runt omkring ligger inredningsarkitekten Rut Káradóttirs vitmålade hus som en snöboll på en bergstopp.

Vitt, vitare och så lite svart. I inredningsarkitekten Rut Káradóttirs hus på Island har de yttre och inre ramarna smält samman. Naturen och interiören har blivit ett och färgerna från de isländskt ljusa sommarnätterna och mörka vinternmånaderna har satt sin prägel på den mycket personliga och avslappnade inredningsstilen i huset. Här bor Rut Káradóttir 44 år, Kristinn Arnarson 47 år och parets dotter Brynja Kristinsdóttir 7 år på 250 kvadratmeter inklusive garage och en ny tillbyggnad på 50 kvadratmeter. Huset från 1968 ligger beläget i Breidholt som är en av de äldsta förstäderna till Rejkavik. Vitt är det genomgående färgvalet, endast brutet här och där av lite gråbruna element som trä- och betonggolven och träterassen utanför.

– Jag föredrar de naturliga materialen och blandar gärna det råa med mer eleganta material berättar Rut. Naturens egna material har en benägenhet att bara bli vackrare med åren. Och så använder jag gärna naturens egna färgskalor som finns i den mångfacetterade naturbilden här på Island, allt ifrån snön till lavan, de varma källorna och bergen.
Efter fyra år beslutade de sig för att tiden var inne för en renovering och utbyggnad av huset.

Den främsta nledningen var att Rut ville ha sitt kontor hemma i huset och att familjen önskade sig ett större sammanhängande allrum med kök, matrum och vardagsrum i ett. För att uppfylla detta byggdes det till cirka 50 kvadratmeter i två etage på den östra sidan av huset där Rut fick sitt arbetsrum på det översta planet med en fantastisk utsikt över bergen. Tillbyggnaden som ritades av den isländske arkitekten Logi Mar Einarsson anpassades till husets ursprungliga form och planerades med utgångspunkt från den omgivande naturen.

På det hela taget spelar naturen en avgörande roll i planeringen och omgörningen av huset, vilket tydligt avspeglar sig i det stora öppna rummet med matplatsen, köket och vardagsrummet och i Ruts arbetsrum, båda med stora panoramafönster där ljuset och den underbara utsikten gör sig gällande.

Trädgården gjordes också om i samma veva för att passa det nya husets utseende och funktion, och här fick familjen hjälp av landskapsarkitekten Tharainn Hauksson. De ville åstadkomma en trädgård som gick i harmoni med interiören i huset.

– Och det har vi verkligen fått, förklarar Rut. Nu kan vi gå ut till trädgården genom skjutdörrarna från spa-området över en liten träbro som går från huset ut i trädgården. Och när vi använder spat så kan vi öppna upp rummet och på så sätt vara både ute och inne samtidigt. Spat ligger i anslutning till ett badrum innanför, men familjen använder gärna utomhusduschen varje gång de har tagit ett morgondopp i havet.Det nya huset är planerat med en entré och hall i bottenvåningen, där även en gästtoalett och ett mindre kontor är placerat. En trappa upp ligger det stora öppna planet med matplatsen, köket och vardagsrummet samt Ruts kontor. På nedersta våningen ligger tre sovrum, en walk-in-closet, badrum och ett spa med utgång till trädgården. Överallt i huset finns stora panoramafönster som på ett naturligt sätt bjuder in naturen och ljuset.

– Ljuset betyder mycket för att skapa den rätta atmosfären och det är en av de viktigaste detaljerna jag försöker att skapa även för mina kunder, förklarar Rut. Eftersom vi bor så långt norr över här på Island är vi lyckligt lottade med mycket ljus, särskilt sommartid då det är ljust dygnet runt. Men på vintern är det bara cirka sex till sju timmar om dygnet och dessa förutsättningar är viktiga att ta i beräkning när man bygger och planerar sin bostad här.

Inredningen i Rut Káradóttirs eget hem präglas av hennes tro på bra basmöbler som grund för en personligt och inspirerande inredning.

– Jag fördrar att inreda hem med bra basbyråer, skåp, köks- och badrumsinredningar, förklarar hon. Och väljer alltid saker som har en lång livslängd för då kan man alltid byta ut de mer föränderliga och dekorativa inslagen. Jag har ett stort skåp i vårt garage där jag har samlat massor av dekorationsföremål genom åren som jag byter ut efter säsong och årstid eller tidsperiod.

Det finns dock platser i huset där Rut inte byter ut eller ändrar om inredningen eller detaljerna nämnvärt, och det är i sitt arbetsrum och i spat.

– Jag älskar att sitta vid skrivbordet i mitt arbetsrum, det är där jag tillbringar den mesta tiden, förklarar hon. Utsikten är helt enkelt förunderlig, träden, bergen och huset tillsammans med den skiftande väderleken gör att bilden alltid förändras. Arbetsbordet är också så stort att hela familjen får plats runt omkring och kan arbeta eller leka medan jag själv arbetar. Och spat är helt enkelt det bästa sättet att koppla av efter en lång arbetsdag, och att se kvällssolen gå ner på sommaren eller att kika på stjärnorna och månen på vintern är otroligt rogivande. På Island finns det mängder av varmt hälsosamt vatten i berggrunden så det kostar inte mycket att ligga i spat flera timmar i sträck och njuta av naturen.