Naturens centrum

Det är nagot surrealistiskt över läget pa Vanessas och Robertos nya hus. Man blickar ut över en sluttning där hundratals stammar avtecknar sig mot den glittrande vattenytan och det är endast nagra steg att komma ut var man än befinner sig i huset.

I Trangsund vid ett naturskyddat omrade ligger arkitekttrion Claesson Koivisto Runes smarta typhus. Nutida svensk arkitektur som inte lämnar nagon oberörd och ett superboende för den unga familjen Vanessa Morittu, Roberto Jelmini och dottern Olivia.

– Vad vi aldrig tröttnar pa är att bara sitta och titta ut, vi lever verkligen mitt i naturen. Att uppleva alla dess skiftningar och stämningar ger en helt otrolig känsla av frihet.
Här springer räven, hararna och radjuren utanför husknuten, säger Roberto medan Olivia viftar med armarna.

Tidigare bodde Vanessa och Roberto mitt i Stockholms city och kände varje helg att de maste komma utomhus. Egentligen hade de inte planerat att flytta just da. Nagra grannar i huset salde sin tvarummare som var exakt likadan som deras och fick galet bra betalt.
– Vi tänkte, varför inte vi ocksa, säger Vanessa.

Det hela gick otroligt snabbt da det fanns intresserade köpare kvar fran budgivningen.
Vanessa som är jurist med inriktning varumärkesrätt och Roberto som är i ljudbranschen är bada designintresserade och visste att de absolut ville bo med modern arkitektur. Av en slump hittade de det ovanliga konceptet med tomt, arkitektritat typhus och inredning av CKR, allt i ett pris.

– Först var vi faktiskt tveksamma till omradet och kollade direkt pa SL om man kommer hem en fredagskväll efter man varit pa krogen och det gjorde man! Direkt tittade vi pa tomten och när vi kom hit tänkte vi bada tva, wow det är ett kanonläge. Här fanns ju allt, landetkänsla och bara femton minuter till stan. Kontraktet skrevs redan nästa dag. Allt gick slag i slag. De hängde inte riktigt med pa banken da vi varit inne bara nagra dagar tidigare och pratat pensionssparande. Det var en rolig men hysterisk kväll da allt hände, förklarar Vanessa.

Det gick fort att bygga huset som är diskret malat i falu svart med underhallsfria aluminiumfönster och ett slätt vinklat tak.
– Takbeläggningen av protanduk var vi först inte med pa, vi ville ha plat.

Arkitekttrion förklarade att de inte ville dra nagon uppmärksamhet överhuvudtaget till taket och hävdade dessutom att protanmaterialet är lika hallbart som plat. Nu haller vi med. Takbeläggningen är verkligen diskret och formen pa huset far träda fram, taket är dock kantat med plat vilket ger ett gediget intryck, säger Vanessa bestämt.

Interiört är väggarna kritvita och golvet lagt i stora plattor svart keramisk sten. Svart och vitt med accent grönt, gult, orange, är den konsekvent genomgaende färgskalan ner till minsta humordetalj som det svarta toalettpapperet.
Här rader ordning och reda med plats för litet lek och bus. Olivia leker i sitt rum med ljuset strilande in fran morgonsolen.

– Vi har skaffat ytterst fa saker till huset, det mesta i möbelväg hade vi redan innan. Alla vara möbler och sma samlingar passade in perfekt, vi kompletterade med nagra enstaka ting som Olivias saker, en säng och en golvlampa, säger Roberto.Vanessa och Roberto köpte hela konceptet med inredningen förutom microugnen, da de ville ha övre delen pa skapinredningen i köket helt ren.

– Av utseendemässiga skäl har vi valt att leva utan micro och letar fortfarande efter marknadens minsta som gar in pa djupet i ett överskap, säger Roberto med ett leende. Man blir fascinerad av det ordentligt organiserade innehallet i redskapsladorna i köket.

– Det är Robertos omrade, han är perfektionisten i familjen, skrattar Vanessa. De ordningsamma ladorna liknar konstverk. Alla redskap är svarta och ligger snyggt pa rad.

Bada har ett italienskt ursprung, Vanessas pappa är italienare, hon har tillbringat varje sommar i Italien hela livet. Robertos mamma är italienska och morföräldrarna flyttade till Sverige när de var unga.

– Nagon fragade vad är det här för stil hos er och jag svarade, en äkta mix som blivit av vart ursprung. Svenskt 50-60 tal och italienskt 70-tal, säger Roberto.
En lustig tillfällighet är att bade Robertos italienska morföräldrar och svenska farfar arbetade pa Gustavsbergs Porslinsfabrik, därifran kommer de manga fina samlingarna i hemmet med handplockade objekt som star i grupper.

Hur ska det ga med de fina samlingarna när Olivia börjar resa sig, kanske far de flytta upp ett steg da.
I hemmet rader verkligen en intressant blandning mellan italienskt och ursvenskt, bade inredningsmässigt och vad det gäller vanor.

– Vi gillar idén att ha ett enda stort rum för matlagning och umgänge. Med vart italienska ursprung följer stora och vilda familje-sammankomster. Jag ser redan fram emot nästa jul här med alla släktingar och ett stort langbord, avslutar Vanessa.