Ett med naturen

I ett bostadsområde i Esbo ligger ett hus som sticker ut. Och även om fasaden som syns från gatan känns intressant, så är det när man kommer innanför ytterdörren som det blir verkligt spännande.

– Det här är vårt drömhem, säger Ninni Haapanen, som bor i huset tillsammans med sambon Tommi Tanttu.

Paret, som tidigare bodde i lägenhet i centrala Helsingfors, letade hus men hittade inte det rätta. Inte förrän Villa Lena dök upp. Då var det kärlek vid första ögonkastet.
Esbo, som är Finlands näst största stad, ligger strax utanför Helsingfors. Den energiskt växande staden, belägen intill Finska viken och med huvudstaden på nära håll, har blivit ett populärt alternativ för framför allt familjer som vill njuta av närheten till Helsingfors men samtidigt leva nära naturen.

Tanken med Villa Lena är att binda samman naturen med insidan av huset till ett rum, med de stora glasväggarna och naturträdgården som en mjuk övergång. Arkitekten bakom huset, Olavi Koponen, bodde tidigare i grannhuset. Han betraktade under flera års tid den obebyggda tomten strax intill, som han också ägde. Skissade och funderade. Villa Lena började ta form. 2002 startade byggnationen och 2003 stod huset klart. Olavi sålde det gamla huset, flyttade in och bodde där under tre år.
– Från början ritade jag det med tanken att det skulle bli mitt eget hem. Men samtidigt, understryker han, var det också en studie av hur ett bostadshus i ett enda utrymme fungerar.

Interiören och exteriören – känslan av ute och inne – skulle bli till ett. Ett nära samband med naturen och omgivningen.
– Den här sortens tänkande influeras mycket av ett ”orientaliskt synsätt” med Japan och Kina som inspiration. Och med en filosofi som bygger på en helhet, berättar Olavi Koponen.

Olavi gjorde allt byggnadsarbete själv tillsammans med en snickare. Redan när konstruktionen var klar kände han att han hade nått målen med byggnaden. Alla väggar vända mot naturen är av glas, och de solida väggarna använda enbart mot grannarna och vägen. Rumsavgränsningarna är odefinierade och inget är ljudisolerat. De olika delarna är i stället mer suggestiva, skapade med tunna, skira gardiner eller andra lösa komponenter.

Golvet är genomgående i betong, med glasbitar inbakade som effekt. Likaså ligger likadana koboltblå glasbitar i ett markutrymme exteriört mellan två glasväggar. Alla skärvor kommer från Iittala. Enkelt och effektfullt.
– Det var väldigt svårt att veta hur mycket som skulle gå åt, eftersom jag inte använt glasbitar på det här sättet tidigare. Så jag beställde några kubikmeter, vilket var alldeles för mycket, berättar Olavi skrattande.

I april 2007 köpte så Ninni och Tommi huset. Och det nya hemmet har motsvarat alla deras förväntningar.
– Känslan av att vara ute och inne på samma gång är underbar, liksom möjligheten att kunna se från ena änden av huset till den andra, säger Ninni och visar oss runt.

I mitten innesluts uterummet av husets glasväggar och allt känns på så sätt som ett enda stort rum. Hemmet får olika karaktär beroende på årstid.
– När det är snö kan den ibland ligga en bra bit upp på glasrutorna.

Uppvärmningen genom golvvärme ger en skön och behaglig inomhusmiljö. I vardagsrummet, med matplats i den ena änden, tronar den mjukt formade öppna spisen med golvet nersänkt runtom och bidrar till trivselfaktorn. Även den ett alster av Olavi Koponen.

När paret upptäckte huset på internet hade det redan varit till salu i ett år.
– Rätt köpare hade helt enkelt inte dykt upp, menar Ninni.
– Så fort vi såg det kände vi att det var rätt för oss. Vi lyckades komma redan dagen därpå för att titta på det, och allt stämde. Vi ville inte ha något vanligt hus. Och det här är verkligen inte vanligt.

Men visst, understryker hon, förstår hon att det var svårt för potentiella köpare att ta till sig huset. Att förstå det och lita på den väl genomtänkta arkitekturen.
– På visningen tipsades vi av husförsäljaren om allt som vi kunde ändra på för att det skulle bli ”bättre”. Som att måla väggar vita, sätta upp gardiner och så vidare …, skrattar Ninni.

Kommentarer om att de borde fixa till något som mer liknar en trädgård utanför fönstren har de också fått höra.
– Men det är ju just det som är poängen, att leva med skogen som en del av huset. Med alla årstider som en naturlig del av inredningen.

Här och där ses några lodräta vattenrör inne i huset, som visar sig vara vattenrännor för avrinningen av regnvatten från det platta yttertaket. Ett rör är lindat med rep, ett annat målat i matt guldfärg och de har på så sätt blivit en del av inredningen. Precis som de vackra trädstammarna som integrerats i altanen på innergården och på så sätt inkorporerats i helhetskänslan.

Hemmet har genomgående inretts med designmöbler, till stor del i finsk design.
– Vi köper hellre färre saker, men väl utvalda och i god kvalitet, säger Ninni, som visar sig ha ett stort intresse och ett synnerligen gott öga för såväl mode som inredning.

Sedan paret köpte huset har Olavi Koponen blivit god vän med Ninni och Tommi och kan nu se dem njuta av hans väl genomtänkta och speciella arkitektur. Och intresset för Villa Lena har varit stort i omvärlden. Dagen efter vårt besök väntas en japansk journalist och kort därefter 40 finska studerande. Men varken Ninni eller Tommi känner sig besvärade. De delar gärna med sig av sitt hem. Med stolthet.