Viskningar & rop

Jag ville bryta mig loss från det ordinarie sättet att arbeta.

Daniel Svahn är en kille som har många strängar på sin lyra. Efter flera år på förberedande konstskolor blev det en kandidatutbildning på Beckmans Designskola. När det var dags för examensarbete våren 2009 utvecklade han ett koncept som han kallar för Viskningsleken.
– Det var ett experiment att hitta nya vägar till nya formspråk, berättar Daniel. Jag styrde och samordnade allt men involverade utomstående så det blev en slags slumpartad och kollektiv skissfas. Jag utgick från modernistiska möbelklassiker som är välbekanta för gemene man; Superellipsbordet, Sjuanstolen och PH5-lampan.

Så här gick det till: han beskrev bilden av hur varje objekt ser ut i detalj, hur formen är uppbyggd, sedan gav han ifrån sig texten till nästa person som efter den beskrivningen fick skissa bilden. Sedan gick bilden vidare till nästa person som i ord fick beskriva en form som ytterligare en person fick skissa.
– I och med hur vi kommunicerar och tolkar saker olika, blir det ett nytt resultat, menar han. Informationen bröts ner i delar, saker försvann och saker tillkom och sista bilden som han fick tillbaka blev den utgångspunkt som han själv tolkade och gjorde en ny möbel efter. Resultatet blev en lampa, en pall och ett lågt äggformat soffbord.

Beträffande det stilrena modul-sideboardet så hade han en helt annan utgångspunkt när den formen kom till världen. Den är inspirerad av husfasader, hur de spelar med varandra i bredd, höjd, och kulör.
– I Stockholm har vi fina färgkoder, Amsterdam står för de olika breda och höga fasaderna, förklarar Daniel.

Möbeln består av fyra skåp som fungerar som en solitär samtidigt som man kan förlänga den med ytterligare skåp om så skulle önskas. Sideboardet är ju en populär möbel och han ville göra något annat än det statiskt platta och vita.
Förutom produkt- och möbelformgivning vill Daniel gärna jobba lite mer med inredningsdesign och rumslig gestaltning.
­– Då kan jag synkronisera det med mitt formgivande och göra mer platsspecifika möbler, avslutar han.

Be first to comment


*