Utan räta vinklar

”Min grundtanke var att göra något som inte hade 90° vinklar.”

Niklas Pannagel Grindvold är en kille som till nästan vilket pris som helst vill undvika 90-graders vinklar. I höst påbörjar han sitt sista år på möbelsnic-keriprogrammet vid Carl Malmsten Furniture Studies i Stockholm där han formger möbler i elegant snitt. Tidigare gick han en två och ett halvt år lång möbelsnickarutbildning på Grebbestads Folkhögskola. 

– Det var mycket lärorikt, och den enda skolan som inte krävde förkunskaper, berättar Niklas. Man börjar från scratch med stämjärn, klubba och såg typ. Lärarna har ett motto: ”Lär hantverket, sedan kommer resten gratis”. 

Niklas var skeptisk till en början men insåg efter ett tag att det var ett bra sätt att lära sig på,

Eleverna uppmuntrades till att rita sina egna möbler och om det gick åt pipan var det ingen fara skedd; tillbaka till ritbordet bara och göra om. 

– Man var ju tvungen att experimentera, säger han.

Hans favoritmaterial är trä för det är tacksamt att arbeta med, hållbart och blir bara snyggare med åren. Han tänker fortsätta formge möbler i trä, gärna med särskilda detaljer i till exempel metall. 

– Trämöbler håller fast de är tunna och smäckra, och att blanda in andra material är något som har intresserat mig länge, menar Niklas.

Skåpet tillverkade han medan han fortfarande gick i Grebbestad och han fick oerhört mycket beröm för det, det är inte svårt att förstå varför.

– Nästan alla skåp och bokhyllor består av 90 graders vinklar och min grundtanke var att inte göra något som hade räta vinklar, det var ju en utmaning bara det, ler han.

Så blev det, skåpet är ett geometriskt underverk, man får en känsla av att det ska tippa över när som helst, men faktum är att det står hur stadigt som helst, trots att det lutar ganska kraftigt.

Niklas har utvecklats mycket under de sista fem åren och har han huvudet fullt av idéer inför framtiden, bland annat vill han fokusera på att få intarsia att bli modernt igen. Att skapa grafiska, moderna mönster med ett gammalt hantverk där man lägger pussel med små bitar trä (eller annat material) står högt på listan över ”vilja göra”. 

– Jag har gått mer och mer över till ytor och skulle vilja försöka få in någon form av graffiti i mitt gesällprov, säger han exalterat. Tänk dig graffiti i intarsia! Det vore kul att få tag på en känd graffitikonstnär som skulle vilja ställa upp och rita.

För den som vill följa Niklas i hans arbete, kolla in www.npgdesign.se

Be first to comment


*