Ta i trä

Designduon Dorabella skapar former ur drömvärlden.

Mikke Allansson och Johan Wallin har designat möbler under det gemensamma namnet Dorabella i snart två år. Båda blev intresserade av formgivning i väldigt tidig ålder och tog olika vägar i sitt skapande, men möttes sedan på Carl Malmstensskolans designprogram.

– För mig väcktes intresset kring möbler i tidig ålder och det handlade redan då om att bygga dem själv. Sedan tog det tag innan jag vågade ta steget ut och söka till en skola med designinriktning. 

Designduon ställde nyligen ut på Check In, en utställning för oetablerade formgivare som hölls under Stockholm Furniture Fair och Stockholms designvecka.

Vad är det bästa med att jobba som designer?

– Att skaparlusten som ständigt bubblar inom en får komma ut. Att se objekt växa och få form utanför ens egen lilla drömvärld. Det är en riktigt fin känsla, säger Mikke.

Johan håller med men tillägger:

– Fast det är mycket upp och ner innan man kommer fram.

Idag hittar de sin inspiration i allt möjligt berättar Johan.

– Det kan vara allt från en klättergrej till andra möbler. Minnen kan också inspirera till nya produkter. 

Mikke instämmer.

– Också andra produkter i alla kategorier. Både fult och fint kan väcka mycket kreativa idéer. 

De är också överens om den största utmaningen inom yrket.

– Det mest utmanande är att lyckas leva på det man faktiskt älskar att hålla på med, säger Johan. 

Hur går er designprocess till?

– Vi jobbar mycket med både skiss, 3D och mockup. Nackdelen är att alla dessa steg är tidskrävande. Vi är ganska rastlösa av oss och det är skönt att kunna byta skaparform i en process då och då, berättar Johan.

Mikke berättar att deras skissande egentligen pågår hela vägen från papper och penna till färdig prototyp. Att skala av och förenkla under hela processen är utmaningen. 

I framtidsplanerna finns även jobb med andra produkter än just inredning. Mikke tycker dessutom at det skulle vara roligt att jobba mot företag i friluftsbranschen. Duon har redan lite idéer på den fronten. 

Be first to comment


*