Rest in a nest

Markus har skapat en inbjudande stol som hämtat formen från naturen.

Markus Johansson ville skapa en möbel med spännande formspråk och bryta sig loss från den traditionella möbelkonstruktionen. På så sätt föddes hans stol Nest som han i år presenterade på utställningen Check In, som ägde rum under Stockholm Furniture Fair. 

– För mig handlar design om att förmedla en känsla som påverkar människors liv och förhöjer vardagen, säger han. 

Den 28-åriga formgivaren har sex års designstudier bakom sig och gör under våren sitt examensarbete på HDK i Göteborg. Redan som liten tyckte han om att kommunicera genom att teckna, forma och färga, och vid 14-års ålder började han jobba extra på sin fars möbelfabrik Albin i Hyssna ab. Där byggde han bland annat arkitekturprototyper och hjälpte till i produktionen. 

– Efter gymnasiet började tankarna kring formgivningen gro och jag sökte in till olika designskolor. 

Vad inspireras du av?

– Jag hämtar min inspiration från olika områden mellan människan och artefakten. Genom olika analyser, processer och undersökningar letar jag efter den sanna vägen.

Han tycker om det självständiga designarbetet och, som han förklarar, att ”få styra och ställa över sig själv”. 

– Jag gillar att arbetet är omväxlande och att man ibland är formgivare, ibland säljare och ibland ekonom.

Och vad är det mest utmanande?

– Att inte vara rädd för att experimentera och utforska nya saker. Det är där man oftast får nya idéer. 

Han tycker att det finns många duktiga designers idag och nämner Luca Nichetto, Patricia Urquiola och Jakob Wagner som några av sina designförebilder. 

Hans stol Nest är en trämöbel gjord av flätade rundstavar och utan några räta vinklar. Den ska vara som en bit av naturen som flyttar in i människans ombonade hem och bryter upp raka, stela och traditionella former. En plats i hemmet där man kan krypa ner för en vilostund, eller kanske sagostund. Med tanke på stolens form kan man lätt bli förvånad över att den har en väldigt bra sittkomfort. 

På årets möbelmässa visade Markus också cafébordet Viol som har olika formmässiga funktioner, tillsammans med den multifunktionella stolen YellY som fungerar som både en upphängningsbar -, kopplingsbar -, och stapelbar karmstol.

Vad har du för framtidsplaner?

– Att utvecklas som formgivare och hitta en väg som jag trivs med. Min vision är att kombinera teknik, funktion och form. Miljötänk är förstås också viktigt, men får inte hindra kreativiteten. Mitt mål är att skapa produkter med nya former och bestående värde. 

Be first to comment


*