Nyckel till framgången

Sara började fundera över varför vissa saker passar så bra tillsammans.

Sara Åkersén har gått den långa vägen för att hamna där hon är idag. Intresset för form och inredning började redan i unga år och nyligen avslutade hon sina studier på Malmstensskolans designutbildning.

På möbelmässan i vintras fick Sara äran att ställa ut sina pallar samt en lampa som enkelt kan beskrivas som en taklampa på fot. Hon fick en hel del uppmärksamhet för sina alster – som hon kort och gott kallar för Collection. Vi frågade Sara om hennes tankar runt möblerna.
– Från början var det en diskussion kring varför vissa saker passar bra tillsammans, vad som gör ett bra stilleben. Jag ville skapa något att sitta på och något som ger ifrån sig ljus, och helt enkelt väva ihop möblerna till en trevlig grupp. Dessutom var jag sugen på att jobba med ett annat material än trä. 

Pallarna tillverkades i aluminiumplåt därför att de ska klara av att stå ute såväl som inne och då var det viktigt att de blev tunga och stadiga. 
– Min idé var att de ska kunna slängas ut som färgglada tärningar i en park, säger hon.

Lamporna föddes samtidigt och tanken bakom dem var att man ska kunna använda golvet och väggen istället för taket. Resultatet blev en ställning från vilken det hänger en eller ett par glödlampor i en stilren konstruktion.
– Pallarna och lamporna behöver inte ha samma formspråk, där finns ändå något som pratar med varann, tillägger hon.

Den lite snirkliga orange stolen är hennes examensarbete och är producerad i samarbete med möbelfabriken Gemla som har en lång traditon inom stoltillverkning. Den eminente formgivaren Åke Axelsson var hennes handledare och tillsammans kom de fram till att det skulle vara roligt att uppdatera Gemlas befintliga modell Cattelin som härstammar från tidigt 1900-tal. Stolen ritades om första gången 1948 för restaurangen med samma namn som ligger i Gamla Stan, och nu blev det Saras tur att ge den gamla stolen en ny uppdaterad look och introducera den till 2000-talets modernare formspråk. Det visade sig vara ett lyckat recept på succé, stolen är först ut av hennes skapelser att serieproduceras.
– Det var därför jag valde att gå på Malmstensskolan, för att de är så branschinriktade. Produktionsvänlighet är a och o på den utbildningen.

Om framtiden säger Sara helt sonika att hon ska fortsätta att jobba på gamla såväl som nya projekt och däremellan klämma in lite inredningsjobb. Lysande utsikter, helt enkelt.

Be first to comment


*