Mönsterpassat

Det är spännande att se hur mönster förändras med olika färger.

Matilda Ekman är en tjej med skinn på näsan och hon vet precis vart hon är på väg med sin design. I höst börjar hon sista året på sin Masters i textildesign på Konstfack.
– Jag älskar att rita och färglägga mönster, man ser att det händer saker på en gång, säger hon. För mig är det jätteintressant med mötet mellan mönstret och formen; vad händer med ett mönster när det hamnar på en kopp, en kudde eller till och med ett bord?

Hon berättar att det föll sig naturligt att hon började med textil eftersom textilintresset finns i släkten
– Det har alltid varit något på gång hemma i Arbrå, jag har nästan jämt haft projekt på gång.

Efter att ha gått frisörgymnasiet i Gävle jobbade Matilda ett år enbart med att färga hår. Då vaknade hennes lust för färg och det blev några år med grundutbildningar på en rad folkhögskolor där hon testade olika konstinriktningar. Tillslut fastnade hon för textiltryck och mönster.
– Det är spännande att kombinera kulörer och att se hur mönster förändras med olika färger och tyger, och jag är helt öppen för att arbeta gränsöverskridande mellan konst och design.

Slutmålet var ändå att gå på Konstfack, men inte förrän hon kände sig redo att komma in.
– Jag kände att det var bra att ha hunnit prova på lite olika saker innan jag började där, säger hon.

Efter examensarbetet förra året blev Matilda kontaktad av Indiska, de var mycket intresserade av hennes vackra formgivning. Det resulterade i ett samarbete som ledde till två mönster vilka nu pryder tio olika produkter. När hon ställde ut på Young Designers på Formex i januari fick hon inte helt otippat en hel del uppmärksamhet och utan att förklara sig närmare berättar hon lite hemlighetsfullt att det finns en rad intressenter och att hon har ”grejer” på gång.

I framtiden vill Matilda fortsätta att utvecklas och menar att hon inte är främmande för att ta anställning på ett företag.
– Men samtidigt vill jag ha tid att jobba för mig själv, så jag arbetar in en tydlig profil. Det är viktigt att inte bli formad av ett företag, avslutar hon bestämt.
Mer om Matilda hittar man på www.matildas.net

Be first to comment


*