Matematiska mattor

Trots att Simon Key Bertman har en termin kvar innan han kan ta sin Masters på Konstfacks textillinje har han många järn i elden. Man kan tycka att det är intressant och lite udda att en kille väver mattor, men efter en stund i Simons sällskap känns ingenting mer naturligt.

Som den naturvetare han är hämtar han inspiration från matematikens och statistikens värld när han ritar mönster till sina mattor som i de flesta fall är väldigt stilrena med sina geometriska former och kluriga strukturer.
– Jag gillar kombinationen att det alltid finns annat med, att det ligger en tanke bakom, berättar Simon och tillägger att själva mönstret kan se enkelt ut men att så inte alltid är fallet. Det ligger många timmar av funderingar innan idén blir verklighet.

När han gick ut gymnasiet hade han inte en susning om att det var mattor han så småningom skulle syssla med, men intresset för matematik har alltid funnits där och efter några år på diverse förberedande skolor där han fick prova på olika konstformer fastnade han tillslut för textiltryck.
– När man trycker på textil kan man göra mönster på stora ytor, både geometriskt och abstrakt, säger han. Och när jag kom in på Konstfack upptäckte jag att strukturen i vävning passade bättre för det geometriska tänkandet.

Som exempel kan nämnas en matta han har skapat med pokerspel som tema – Pokermattan. Varje ruta i mattan är exakt lika stor som ett spelkort och rutorna står för de olika kortkombinationer som finns i Texas Hold’em. Mattan hänger faktiskt på Svenska Spel och är 229 x 164 cm, uppdelad i 26 x 26 rutor. På bilden skymtar en mindre version av den i grått och rött, som för övrigt kommer att ställas ut på Formexmässan den 21 -24 jan.

Simon har hunnit med ett antal utställningar. Hans mattor har visats på Allmänna Galleriet, Märta Måås Fjätterström i Båstad, Clarion och Brunogallerian för att nämna några, och just nu är han projektledare för utställningen Check-in som sker på Hotel Birger Jarl i Stockholm samma vecka som möbelmässan går av stapeln.

Inför framtiden hoppas han på många fler beställningar från såväl privatpersoner som arkitekter och den offentliga miljön.
– Jag gillar att jobba i skarpt läge, ler han och tillägger att han ser ljust på framtiden då han har skapat ett textilt imperium av mattor signerade Simon Key Bertman.

Intresserad? Priset för Simons mattor ligger på cirka 3000 – 4000 kr/kvm.
www.bertman.nu

Be first to comment


*