Lydiga material med Britta Teleman

Det är egenskap och relationer som gör  design intressant.

Britta Teleman är den svenska tjejen som valde att utbilda sig inom produktdesign på Central St. Martins i London. Efter examen bar det av till Amsterdam där hon fick praktikplats på det anrika designhuset Droog Design under fem månader. Detta blev möjligt tack vare att hon tilldelades Svensk Forms stipendium. Sedan bar det av till Bryssel och numera bor hon i Stockholm.
– Det var i Bryssel jag började utveckla mina idéer, berättar hon.

Kort därpå, i april 2009, ställde hon ut sina alster på Il Salone i Milano tillsammans med en kollega.
– Jag ställde ut mina filtpallar, korkmattor och vedkorgen, berättar hon vidare. Min kollega och jag har helt olika stilar, hon kör strama former i svart-vitt och kombinationen blev faktiskt väldigt lyckad.

Britta som har en hel del lyckade uppdrag bakom sig blev nyligen utvald att ingå i Messe Frankfurts sponsringsprogram Talents som gick av stapeln på Ambientemässan i Frankfurt i februari.
– Jag fick ett tips om att man kunde söka till Talents och vinna en gratis monter, så det gjorde jag och vann! säger hon uppsluppet.

Till Frankfurt har hon utformat en ljusstake i metall vilket är ett sprillans nytt material för Britta. Tidigare har hon främst jobbat med kork och filt.
– Jag gillar material som lyder mig, menar hon.

Vedkorgen är tillverkad av en slags gummikork som är mycket hållbar. Det är restprodukter från tillverkningen av vinkorkar som man blandar med gummi, materialet är flexibelt och används främst i packningar för maskiner och som underlag för golv. 

Filtpallarna kan användas en och en som sittdynor, eller travade ovanpå varandra för att få en pall. De är snygga och användbara i alla miljöer.
Inför framtiden berättar hon att hon vill fortsätta experimentera med andra material.
– Materialen har en input som man måste navigera efter och det kan ge resultat som man kanske inte tänkt sig från början, menar hon. Man måste jobba med materialet under processen, man är liksom två regissörer – jag är en och materialet är en – och det är det som är roligt med design.

Det är under namnet Objecthood Britta har jobbat sedan hon startade i Bryssel.
– Objecthood betyder objektskap, vad som gör ett objekt till ett objekt; egenskap och relationer. Det är egenskap och relationer som gör design intressant, avslutar hon. www.objecthood.se
Tack till John Nevado Roses för de fina rosorna.

Be first to comment


*