I huvudet på Sebastian

Om han får beskriva sig själv så säger 23-årige Sebastian Kjersén att han inte är så konstnärlig utan mer realistisk. Och kanske är det just det där realistiska som designvärlden tagit till sig med storm.

Sebastian kommer till fotostudion med ett platt paket under armen. Han är i Stockholm över dagen och ska sedan hem till Borås. I paketet finns wellpapplampan Wow som fått stor uppmärksamhet. Känslan för form och design växte fram genom en kombination av intresset för att designa kläder och den något udda hobbyn: att designa egna kretskort. 

Efter gymnasiet tillbringade Sebastian ett år på en dansk designskola och sedan sökte han till Arkitekthögskolan i Köpenhamn, Ingvar Kamprads Design Center och Beckmans Designhögskola. Han kom in på alla tre. Till slut föll valet på Beckmans och här avslutade han sina studier med ett examensarbete. Tre olika produkter, i olika material och tillverkade i olika processer: en pall i spillfaner för Mitab, en metalljusstake för Skultuna och en ekolampa av pappersspill och potatismjöl. Om sina inspirationskällor säger han:

– Jag får inspiration från allt jag ser. Jag är verkligen vaksam och uppmärksam hela tiden. Naturen och ljuset, men även mänskligt beteende kan inspirera, precis som kultur och resor. 

Det är det kreativa skapandet som han helst ägnar sig åt, marknadsföringen vill han helst lämna över. Just nu har fokus legat på att genomföra Fashionmarket i Borås. Det är ett tredagars event för design- och modeintresserade och en arena för designstudenter att visa upp sig på som Sebastian är grundare av. Han har också planer på en tidning, en bil, ett hus…. Arbetstempot är högt och idéerna många. 

Inför årets Möbelmässa har Sebastian samlat ihop ett antal unga formgivare som gemensamt kommer att göra ett evenemang utanför själva mässan. Kanske i ett hotell, kanske i ett garage.

– När det gäller min formgivning är målet att nå ut i Europa. Att få göra något för holländska Mooi skulle vara riktigt häftigt.

kommentarer