Hållbar flexibilitet

Håkan skapar flexibla möbler som användaren själv kan påverka.

Håkan Johansson är trebarnspappan som efter tjugo år som grafisk formgivare tog steget över till möbeltillverkning. 

– Jag hade arbetat som grafisk formgivare i massor med år men har alltid haft ett möbelintresse. Genom åren hade jag ritat en hel del möbler, både till mitt eget hem och till de kontor jag haft. Jag insåg till slut hur kul det är och nu har jag gjort verklighet av en dröm. Jag startade Zweed som ett företag som både formger, producerar och säljer lokalt tillverkade kvalitetsmöbler. 

Så vad är det bästa med att jobba som designer? 

– Jag har alltid haft en drivkraft att skapa. Jag älskar känslan som uppstår när man utifrån givna förutsättningar hittar den bästa lösningen. Och jag älskar kicken när det som jag har skapat påverkar andra på ett positivt sätt.

Det mest utmanande tycker han är bland annat att hitta bästa möjliga kvalitet till ett rimligt pris.

– Och att skapa möbler som fyller ett behov men samtidigt ger brukaren en estetisk upplevelse. Det är också en utmaning att få ekonomin för företaget att funka, denna bransch har små marginaler.

Vad inspireras du av? 

– Jag kan hitta former att utveckla vidare lite överallt, men ofta är det arkitektur som inspirerar.

Hur går det till när du skapar? 

– Mina möbler är alltid ett svar på ett behov. Ibland är det något jag själv tycker saknas, ibland får jag input från kunder. Utifrån det försöker jag hitta en fungerande och estetisk lösning.

Hittills har Zweed fokuserat på flexibel förvaring där det finns möjlighet för brukaren att själv påverka utförandet. Modulsystemet Citti är ett tydligt exempel. Och den har fått väldigt bra respons.

Har du några designförebilder? 

– Egentligen ingen enskild, men på 50-talet gjordes det mycket bra design som har visat sig hållbar. Då hade man också bra värderingar, som att möblerna skulle vara vackra, funktionella och vara tillgängliga för många. Jag försöker jobba i samma anda. 

Zweed har precis tagit steget att börja samarbeta med återförsäljare. Så nu jobbar Håkan med att ta fram nya möbler som passar för serietillverkning i en liten skala.  

– Jag har planer på att vara närvarande på flera marknader med lokal produktion. Just nu har jag tillverkning i Stockholm och Malmö. Nyligen var jag i New York och har etablerat kontakt med återförsäljare/distributör samt två lokala snickerier där vi ska tillverka. Det blir lansering i maj. Samma koncept är också på gång i Barcelona.

Spännande tycker vi och ser fram emot fler kommande kreationer från Zweed.

Be first to comment


*