Från trasor till trend

Recycling är ett hett ord på designhimlen just nu och som så många andra unga formgivare ville Maria gärna ta vara på sådant som andra slänger bort och kallar för skräp. I hennes fall föll valet på textilier och andra mjuka material.

Estetik genomsyrar precis allt Maria Westerberg gör, vare sig det handlar om att designa möbler och skulpturer eller att välja klädsel för dagen. Hon är en tjej som vet hur hon vill att saker ska se ut. Att sedan kombinera det med en smula miljömedvetenhet bäddar för ett vinnande koncept. Marias Remake & Recycle-kollektion är en förlängning av hennes uppmärksammade examensarbete från Konstfack våren 2008 där hållbarhet och återbruk var en central del, och just nu är hon rykande aktuell med sin kollektion för Indiska där spillmaterial får nytt liv i kuddar, en vikvägg och ett bälte. 

Maria har ett antal år av konststudier bakom sig, det började på gymnasiet då hon läste konstformgivning, därefter blev det ett par år av klassiskt oljemåleri samt konstvetenskap. 2005 klev hon in på Konstfack där hon pluggade inredningsarkitektur och möbeldesign i tre år. Efter avslutade studier fick hon ett intressant uppdrag då hon jobbade på ett landskapsarkitektkontor i Berlin under fem veckor, projektet gick ut på att göra konceptuella installationer i kylskåp och ställdes sedermera ut på Venedigbiennalen i november.

Med fokus på formgivning gled Maria in i världen av återvinning när hon gjorde sitt inträdesprov till Konstfack då hon fick i uppgift att formge ett objekt för det dukade bordet. Hon fyndade på second hand-butiker och staplade föremålen ovanpå varandra. Resultatet blev pampiga glasskulpturer. Tre år senare kom recycling åter att spela stor roll när hon gjorde sitt kandidatprojekt för skolan, då föddes den något udda T-shirt stolen. Ett annat alster är blomsterfåtöljen som är skapad av ett myller av tygblommor som omsorgsfullt sytts fast en och en i samarbete med vännen Karin Ahlin.

Maria har många olika projekt på gång och tycker det är roligt att se att det går en röd tråd genom de olika föremål hon hittills har formgivit.
– Det som är karaktäristiskt för allt jag gör är att det är mycket färg. Jag gillar verkligen färg, avslutar Maria. 

Be first to comment


*