Formgivning i 3D med Gustaf Lekholm

Lampan kommer i små moduler som man själv får pussla ihop.

Gustaf Lekholm är Brommapojken som för drygt fyra år sedan tog en magisterexamen i industridesign på Konstfack. Efter att i flera år främst ha ägnat sig åt att hjälpa unga innovatörer att förverkliga sina idéer beslöt han sig för att göra slag i saken och producera sin allra första inredningsaccessoar.
– Mina kunder som främst är uppfinnare behöver någon som kan rita i 3d på datorn och kanske även komma med förbättringar, säger han. Lampan kom till därför att jag tänkte att det skulle vara en enkel sak att göra och jag kände att det var dags för något eget.
Idén fick Gustaf från den välkända IQ-lampan som designades redan 1972 av dansken Holger Ström. Den består av 30 olika bitar som man kan montera ihop på många olika sätt.
– IQ-lampans moduler levereras i ett kuvert, ett enkelt koncept som jag ville efterlikna, menar Gustaf. Den här lampan kommer även den att säljas i bitar.
Lampan – som ännu inte har något namn – är tillverkad av återvunnen förpackningsplast, eller det kanske rent av är gamla petflaskor som har omarbetats för att bli till små moduler som man får pussla ihop själv hemma på kammaren. Han berättar att många tror att han fick idén direkt men det har faktiskt varit en väldigt lång process med många ändringar och förbättringar.
På Formex-mässan i september ställde Gustaf ut för allra första gången med hopp om att modullampan skulle bli uppskattad. Lite oväntat blev det napp på en gång och han fick en hel del erbjudanden.
– Ja, intresse finns både hos producenter och dem som ville köpa konceptet och ge mig royalty. Jag står lite i valet och kvalet, har inte riktigt bestämt mig för vilken väg jag ska gå men det lutar åt att jag kör tillverkningen själv och låter någon annan distribuera lamporna. Jag har inte riktigt tid eller kunskap att sköta distributionen själv, säger han.
Under tiden håller han på och filar på de sista justeringarna av nästa design som även det är en lampa, och efter det kommer andra saker.
– På konstfack handlade det mest om mobiltelefoner och borrmaskiner, det var mycket maskindesign. Jag vill nog även hålla på med heminredning, allt från möbler till mindre föremål. Det är häftigt att se min lampa förverkligad även om det också har varit nervöst emellanåt, avslutar Gustaf. Om allt går som planerat finns lampan ute lagom till jul.
 

Be first to comment


*