Form med finurlig finess

En matintresserad duo som skapar finurlig, klurig och innovativ design.

Passion för mat och design är ett av de få gemensamma intressen som Olof Nordenson och Ulf N Jevin säger sig ha. Men det räckte alldeles utmärkt för att få formgivarna att starta sitt gemensamma designlabb, som de kallar det. 

Ulf och Olof träffades på Växjö Universitets designutbildning år 2005 och smidde redan då planer om ett samarbete. Men det var först under masterutbildningen på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg som Fulo började ta form. Designsamarbetet startade officiellt år 2009.

– Anledningen till att vi fungerar bra tillsammans är att vi är olika. Det är friktionen som ger oss energi. Genom att inte säga nej till den andres idéer kan man istället utveckla idéerna till ett mycket bättre resultat. Vi har ofta olika åsikter, men försöker undvika att säga nej, berättar Olof.

Innan killarna tog steget in i designvärlden jobbade de båda inom restaurangbranschen, på olika håll. 

– Klivet in i en designvärld kändes inte alltför långt eftersom båda världarna liknar varandra på många sätt. Det är kreativiteten och passionen för att skapa som drivit oss dit vi är idag, säger han. 

Berättelsen är en viktig del av Fulos designprocess. 

– För oss är ingången i ett projekt väldigt viktig. Den har ofta en berättelse eller en poetisk tanke som grund. Som till exempel förvaringssystemet Oblique. Det är ett flexibelt system som leker med asymmetrin och skuggorna och kan byggas i oändliga kombinationer. Den kom till ur en berättelse om en liten pojkes relation till sin farmors antika möbler. 

Att rita produkter med en berättelse i baktanken tycker de ger ett avtryck av designerns närvaro. 

Sin design beskriver killarna som god, klurig, finurlig och innovativ. De hittar inspiration på alla möjligt sätt, ibland genom att snubbla över en form, funktion, ett problem eller en möjlighet som de sedan har som utgångspunkt. 

Ibland får de dock söka lite extra efter inspirationen. Men det bästa med designyrket anser de är möjligheterna och variationerna i deras arbetsdag. Just nu jobbar de med nya produkter som kommer ställas ut på Stockholmsmässan och Milanomässan. Under våren blir det alltså full fart, och de är fast beslutna om att göra 2011 till ett bra Fulo-år. Vi tvivlar inte det minsta på att det blir det.

Be first to comment


*