Flygfärdig duo

”Vi vill göra ett projekt där vi ritar allt,  från dörrar till bestick.”

Anna Leckström och Kolbrún Leósdóttir är en nyfiken och driven designduo som inspireras av vardagssituationer.

– Ingen av oss kan nog gå på stan utan att bli inspirerade eller börja klura på en ny produktlösning, säger Anna.

Formgivarna träffades under sina studier på Carl Malmstensskolan och när båda var färdigutbildade tog samarbetet form. När vi spolar tre år fram i tiden har Formforyou hunnit arbeta med företag som Ikea, Nelo, Smd Design och BSweden och designat allt från sittmöbler till lampor och klädhängare. Idag letar de inte jobb på samma sätt som förr utan kan glädjas åt att företagen faktiskt själva söker upp dem.
I en perfekt symbios berättar de om hur deras resa började. 

– Ingen av oss hade lust att jobba ensam utan vi letade efter någon att samarbeta med. Ett plus ett kan bli tre om man verkligen har hittat rätt. Man får ju fler infallsvinklar och kan komplettera varandra. 

– Nu har vi har lärt känna varandra så bra att vi avslutar varandras meningar och kan tolka den andres små signaler. Vi har en väldigt nära kommunikation och sitter mitt emot varandra när vi skissar så att vi snabbt kan visa det vi gjort och gå och kladda på varandras skisser, berättar Kolbrún. 

För två år sedan ställde Formforyou ut på Greenhouse på Stockholm Furniture Fair och presenterade bland annat lampan Peg, som ser ut som en klädnypa och som snabbt sattes i produktion av BSweden. Den har också belönats med Chicago Athenaeums prestigefulla pris Good Design Award. Sedan dess har jobben rullat på med stadig fart. De ställde ut på Superstudio i Zona Tortona i Milano förra året och har nyligen kommit hem från Indien där de inrett hotellbungalows.

– Det är ett superhäftigt ställe ute i vildmarken där vi kombinerat äkta indisk byhuskänsla med modern lyx. 

De har en tydlig framtidsdröm om en formfarbrik, där de kan samarbeta med andra kreatörer. 

– Vi skulle vilja väva samman många olika kompetenser för att kunna erbjuda helhetslösningar. Som Art Nouveau-ikonen Henri Van der Velde vill vi kunna göra ett projekt där vi ritar precis allt, från dörrar till element och hela vägen till besticken, berättar Kolbrún. 

Deras senaste skapelse heter Papillion och är en funktionell och vacker klädhängare som också kan skapa härliga skuggspel i rummet om lampan är tänd. Hängaren härstammar från deras allra första samarbete och är inspirerad av den klassiska handdukstorken som här fick en vackrare look med fjärilsvingar. De tycker att den är en utmärkt representant för deras produkter som oftast är väldigt funktionella och grafiska. Papillion produceras av Smd Design och har precis köpts in av Nordiska Galleriet. 

Just nu jobbar duon med bland annat köksmöbler som troligtvis blir klara lagom till möbelmässan i Stockholm i februari.
 – Det som är frustrerande med möbelbranschen är att det kan hända så mycket på vägen. Man har en idé som man tror stenhårt på men i sista sekunden kan företaget säga att det blir för dyrt. Så man vågar aldrig säga för mycket innan allt verkligen är klart.

Be first to comment


*