Färg i tre dimensioner

Att beklä föremål med identitet och att förmedla glädje – så skulle man kunna sammanfatta Fredrik Färgs tillvaro i dag som arkitekt och designer.

Det har ännu inte gått ett år sedan Fredrik Färg gick ut HDK i

Göteborg. Alltsedan examen är hans yrkesliv en kombination av en halvtidstjänst som arkitekt och tid för det egna skapandet. 

– Då jag jobbar med mitt eget ger jag mig själv full kreativ frihet, jag strävar inte efter ekonomi just nu utan vill ge skapandet tid och göra saker som driver mig, berättar han.

I fjol hann Fredrik delta i sju utställningar och allt tyder på att det kommer att bli ännu fler i år. Efter Möbelmässan i Stockholm där han fanns representerad i fem montrar inklusive en egen, väntar Milano, nu för första gången på egna ben. 

Favoritmaterialet är filt – nålfilt, som görs av återvunna petflaskor. I detta material har Fredrik skapat ett antal uppmärksammade fåtöljer. Till att börja med inspirerade av hans morfar och dennes ytterkläder, sedan blev det en väninnas nyinköpta tröja som fick agera modell. En av dessa stolar, Coat, finns att köpa hos Materia. 

– Jag är ganska dålig på att teckna, skissa är något jag gör i huvudet. Här kan jag enkelt vrida och vända mina objekt.

Inspiration hämtar Fredrik från modevärlden och allt från gatumode till designers som japanen Issey Miyake inspirerar. Om sitt drömprojekt säger han:

– För mig handlar det mer om att få utvecklas – ju mer man jobbar, desto mer vågar man. Men en dröm vore självklart att få göra en stor restaurang eller ett hotell – där man kan få jobba med alla unika objekt. 

Vid sidan av allt jobb och skapande är Fredriks största fritidsintresse dans: lindy hop och jitterbugg. Så i brist på danspartner kan ju alltid en egendesignad stol få rycka in.

Be first to comment


*