En glimt av det globala

En färgstark designduo som skapar i mötet med andra kulturer.

Mattias Rask och Tor Palm befinner sig i skrivande stund i Vietnam för att jobba med sitt projekt Glimpt of Vietnam. I våras var formgivarna i Sydafrika och tog fram en träpall, byrå och lampor – en kollektion som fick heta Glimpt of South Africa. Glimpt, som designduon kallar sig, bygger nämligen på en ambition att skapa produkter som för med sig en större nytta i ett globalare perspektiv, men som även ger oss en glimt in i mer avlägsna och mindre utvecklade delar av världen. Mattias berättar mer om deras designtänk.
– Det är svårt att beskriva design men rent uttrycksmässigt kan man nog kalla vår ganska glad och lekfull. Men det som känns viktigast för oss är att den kan vara laddad med något mer, historien bakom produkten. Det är på något sätt det som gör den betydelsefull för oss. 

Både Mattias och Tor läste bild och form på gymnasiet, på olika håll i Sverige. De träffades för första gången för fem år sedan på Grimslövs folkhögskola där de studerade Konsthantverk och Design. Efter det kom de båda även in på möbeldesignlinjen på Malmstens. Sen föddes idén att försöka nå ut lite längre med sin design. Idag reser de världen över och utforskar möjligheter i mötet mellan design och hantverk. Att få ta del av olika kulturer, se en massa olika hantverk och ta fram något från scratch tycker de är det bästa med designyrket. 

Inspirationen finner de genom att leta hantverk och försöka hitta detaljer som mönster, färger eller material som de sedan kan utgå ifrån.

– Det varierar, men för det mesta besöker vi hantverkare och börjar tänka. Jag börjar skissa lite och fundera, medan Tor är mer tystlåten och kanske ger en kritisk kommentar eller två. Sen efter ett tag, när Tors hjärnbalk processat sina intryck, så droppar han en bra idé som vi tillsammans utvecklar och driver framåt. Tor kan kanske ses som visionären och jag som den som styr upp det hela, rätt sak i rätt ordning…

– Sen är alltid mötet med andra kulturer och människor inspirerande i sig, säger Mattias. 

Februari blir en hektisk månad. Tre varianter av taklamporna från kollektionen Glipmt of South Africa kommer att presenteras på mässan Design In Daba i Kapstaden i slutet av månaden. Innan dess medverkar killarna på utställningen Check In i Stockholm som hålls på Parkaden vid NK, under  Stockholm Furniture Fair i början av februari. 

Taklamporna kommer man att kunna beställa efter februarimässan, från de sydafrikanska producenternas hemsida.

Be first to comment


*