En flitig Lisa

Lisa Bengtsson är föredömligt produktiv och nu aktuell med tallriksserien Oss kvinnor emellan som hon ser som en hyllning till kvinnorna.

Jag hämtar inspiration från en svunnen tid och letar på loppisar och bland släktens gamla grejer. Inspirationen till tallrikarna är den nya familjen och frågan Vem är ens familj? berättar Lisa Bengtsson.

Tallrikarna bildar dussinet fullt, och här hittar vi lillasyster, jag, dina barn, mormor, storasyster, tant, tvillingarna, mammas nya tjej, svärmor och moster. Tallriken Jag är en spegel av handmålad platina. Vid en första titt blir det en skrattkammarspegel men tittar du riktigt nära blir spegelbilden tydligare. Alla tallrikar har sin egen historia men det är bara mormor som är ”på riktigt” och hämtad ur Lisas eget liv – filmstjärnelik och omgiven av sina korsstygnsbroderier. Men en person saknas:

– Mamma är inte med, säger Lisa. Men hon finns egentligen med i alla tallrikar. Hon får vara med live i stället.

Att Lisa är flitig råder det ingen tvekan om. Hon är 27 år och har testat konstnärslivet, jobbat på reklambyrå och gått Berghs designutbildning. Och efter examensarbetet förra våren, den svartvita tapeten Familjen (den med ramarna) har hon även fått stor uppmärksamhet för tapeten Svärmor (den med alla skor) och en svartvit taktapet. Nu väntar jobb för Indiska parallellt med fortsatt arbete med det egna varumärket – det kommer ett serveringsfat till tallriksserien och så måste det ju kanske bli en serie med alla män och så var det visst något om glöggmuggar. Lisa gör allt själv i sitt företag, från att producera till att frakta och maknadsföra. Innan vi lämnar Lisas studio i Vasastan, som är en liten lokal intill familjens större kontor, frågar jag varifrån hon kommer. 

– Gnosjö, svarar Lisa som om hon blivit avslöjad, men börjar sedan snabbt berätta om de annorlunda normer som faktiskt gäller där, från obligatoriskt sommarjobb till att våga starta eget. 

Be first to comment


*