Bokstavligt

Lina Meier är en företagsam kosmopolit som gärna designar på flyget.

Hon är i Stockholm för sin utställning Particles of Poetry på Designgalleriet, skapad i samarbete med Studio Yra. Vårt Nya Hem får en spännande presentation. ”Det ska kännas som att stiga in i en affisch”, är beskrivningen av utställningen, tydligt influerad av typografi och dadaism. Här fick den Londonbaserade designern närma sig sin första kärlek: grafisk design. Lina studerade nämligen grafisk formgivning innan hon kom på att hon ville jobba tredimensionellt. Hon sökte in på Central St Martins i London och är idag produktdesigner. De senaste åren har varit hektiska, inte minst under henes studenttid, då hon på samma gång pluggade och var med och startade upp Design House Stockholm i London.

– Det var jättebra och väldigt lärorikt för mig. Jag fick lära mig hur man driver en designbutik och bygger upp ett märke. Dessutom lärde jag känna väldigt många människor i branschen, bland annat inköpare. Det var riktigt tufft men så givande. Fast mina lärare trodde aldrig att jag skulle klara det, skrattar hon.

Tempot har inte heller avtagit sedan hon tog sin examen.

– Men jag älskar det. Det är helt underbart att kunna jobba med det jag pluggade och det som jag verkligen brinner för.

Sedan ett år tillbaka jobbar Lina heltid med sitt eget designföretag. Hon börjar också bli en van utställare på de internationella mässorna.

– Jag ser alltid till att ha en mässa inplanerad. På det sättet har jag en deadline som jag måste jobba efter, annars hinner man inte med allt som behöver göras. Att vara kreativ är egentligen bara en liten del av att driva ett företag.

Därför har hon också några tricks för att få tid till det roliga. Nämligen skapandet.

– Flygresor är nog för mig den bästa tiden att vara kreativ. Där finns inte så många distraherande moment och man kan inte heller gå iväg och göra annat. Det bästa är att köpa med sig en massa tidningar och kika i för inspiration och sen kladda ner idéer i skissblocket.

Förra året blev Lina tillfrågad att designa en produkt till en julbutik i London. Hon fick idéen att skapa en ljusstake i form av olika bokstäver, som skulle kunna vara den perfekta julklappen. Då fick hon också möjlighet att samarbeta med sin vän och gamla klasskompis Sara Keranen-Gramner som jobbar som grafisk formgivare. De designade först bara åtta olika bokstäver men de sålde så bra att det till slut blev hela alfabetet. Serien visades för första gången på en mässa i London i maj, och kommer att säljas på NK och Room i Stockholm från och med mitten av november.

Närmast kan vi se Linas design på mässan Maison&Objet i Paris i januari. Hon planerar också att ställa ut på ICFF i New York nästa år. Hon har däremot inga planer på att flytta tillbaka till Sverige.

– Designbranschen i London är väldigt givmild. Man hjälper varandra och delar med sig av sina kontakter. Jag ser inte alls samma konkurrens som man har hört finns i t ex. modevärlden. Man är inte heller så himla hemlig och rädd för att någon ska sno ens idéer. Jag tror ändå att de flesta vill komma med sin egen idé, annars har man ju kanske missat poängen med designyrket…

Be first to comment


*