Allt ljus på Johan

Målmedveten formgivare som tackar lego för sin skaparkarriär.

Johan Lindstén gick ut Carl Malmstenskolans möbeldesignlinje för två år sedan, och fick redan under examensarbetet kontakt med Johanson Design – ett samarbete som resulterade i stolen Speed. Man kan säga att han fick en bra start på karriären. Sedan dess har han hunnit designa två stolar till för företaget och även fått en hel del positiv respons för sina broderade stolar Idyll Concept. Själv vill han tacka Lego för sitt designintresse. 

– Mina största intressen som barn var nog att rita, leka med lego och bygga upp nya hus, bilar, borgar med mera. Just möjligheten att få bygga efter eget huvud var så mycket roligare än att bygga efter ritningar och sen leka med legot. Viljan att skapa har alltid funnits hos mig, men att jag valde just designyrket beror nog på flera tillfälligheter under min barndom, bland annat just legot. 

Det bästa med att jobba som designer tycker han är all den frihet som jobbet ger. 

– Och blandningen av kreativitet, entreprenörskap och målmedvetenhet gör det till ett riktigt roligt jobb, säger han. 

Inspirationen hittar Johan i konst, film och fotografier. 

– Foto har tagit över mer och mer av min tid just nu, jag älskar verkligen att titta på bilder. Fast det som inspirerar mig mest är fortfarande livet och de där småsakerna i vardagen, som en promenad i ett kraftigt hällregn.

Hans allra senaste kreation, som vi kunde se på Formexmässan i augusti, är en kollektion trälampor. Inspirationen bakom serien är lampor från gamla filminspelningar men även semestrar i fjällstugans furucharm. Lampskärmen svarvas av färskt virke vilket resulterar i sprickor som i sin tur ger lampan en naturnära och levande känsla, samtidigt som de fungerar som ett skönt ljusutsläpp. 

Just nu är han i slutfasen för lansering av tre nya produkter producerade av Johansson Design. Eftersom de broderade stolarna kommer att säljas i en begränsad upplaga, via Gallery Pascale i Stockholm, jobbar han också med att designa åtta stycken exklusiva stolar, alla med unika broderier. Samtidigt skissar han på nya projekt, bland annat väskor. 

Be first to comment


*