360° av frihet

Lyxiga, spegelblanka och kurviga – på ytan är bänkarna eleganta, lena och inbjudande. Som läckerbitar i det offentliga rummet.

– Jag har alltid sett på design som ett sätt att kunna påverka omgivningen och göra den bättre, säger Jangir Maddadi.

Efter avslutade gymnasiestudier var det därför självklart för Jangir att välja en utbildning med inriktningen form och design. Steget in i den svenska designsfären togs via Playsam och här fann Jangir även sin mentor Carl Zedig som inspirerar och stöttar. För Playsam har han bland annat ritat en pennvässare men det är den grafiska profilen som är hans ansvarsområde. 

– En dag blev jag uppringd av en dam som undrade om jag var designer och ville göra en bänk som skulle göra det offentliga rummet lite finare. 

Processen till det som skulle bli Union Bench var i gång. Steg ett var en omfattande research av hur folk vill och inte vill sitta. Att sitta på samma bänk som någon och ändå inte känna som om man tränger sig på var en utmaning. Den organiska bänken med tre säten föddes. Och visst finns det en och annan linje som känns lite Playsam på den blanka ytan.

– Min inspiration får jag från människor. Ska jag nämna en formgivare som inspirerat mig måste det bli Sixten Sason och hans Saab 001. En annan favorit är Philippe Starck, en designer som spränger gränser. Han är inte direkt någon som inspirerar mig men jag tycker att han gör bra grejer, säger Jangir.

Bänken presenterades på Milanomässan i fjol och fick omedelbart stor uppmärksamhet. I dag finns återförsäljare världen över, bland dem Harrods i London, och bänkar i betong och glasfiber tillverkade i Västervik sprider sig nu från inomhuscentrum till kontor och hotellobbyer världen över.

Union Bench är för Jangir dörröppnaren in i designvärlden och ett koncept han aktivt vidareutvecklar. Bänken går att få i olika färger och material. Den finns för inomhus- och utomhusbruk – den i betong är en praktpjäs med en vikt på 1 300 kilo! Standardbänken har tre säten men går att beställa även med en, två eller flera runda sittplatser. En vidareutveckling av formen är en kontorsmöbel med tre arbetsplatser, elegant och svävande på tre höga klackar, även denna lyxig och elegant.

– För mig är målet med design att skapa en harmoni i det offentliga rummet, avslutar Jangir.

Be first to comment


*