Breguet, en historia om Ur och Kultur

Under sommaren 2009 kommer man i ett nyrenoverat Louvren i Paris att kunna beskåda magnifika klockor från urmakaren Breguets unika kollektioner.

I slutet av 1700-talet stod urmakeriet i Paris på sin absoluta topp. Att äga en klocka med komplicerat verk var för bäraren lika med höjden av förfining. Under denna period kom urmakarlärlingen Abraham-Louis Breguet (1747–1823) till Paris från Neuchatel i Schweiz. Han blev snabbt en respekterad urmakare med hovet i Versailles, den förmögna franska adeln, kungafamiljerna runt om i Europa och vetenskapsmännen som kunder. Svenske adelsmannen Axel von Fersen (med minst ett Breguetur i västfickan) beställde 1783 en klocka som skulle tillverkas i de ädlaste material och innehålla alla då kända komponenter. Klockan var en present till hans – i hemlighet – hjärtas dam drottning Marie Antoinette.

Tyvärr hann drottningen halshuggas i Paris för landsförräderi och von Fersen stenas av mobben i Stockholm så att han dog – troligen av en hjärtattack – innan klockan var färdig. Urets vidare öden innehåller en rafflande historia om stöld och habegär, och nu finns den oåtkomlig i arkiven på ett judiskt museum i Jerusalem – men detta är en helt annan historia.

Det unika uret som en gång beställdes av Axel von Fersen och tillverkades åt Marie Antoinette av Abraham-Louis Breguet har återskapats och visas nu för allmänheten på utställningen i Louvren.

För cirka tio år sedan köpte Nicolas G. Hayek (mannen som räddade den schweiziska urindustrin från katastrof på åttiotalet) företaget Breguet som då gick på knäna ekonomiskt. Hayek startade ett projekt som innebar att tillverka en exakt kopia av Marie Antoinette-klockan. Det tog flera år och nu finns den och kan ibland beskådas under särskilt restriktiva förhållanden av speciellt inbjuda klocksamlare.

samlingar
och Breguetmuseets egna samlingar.">

I och med arbetet med den nya klockan startade operaälskande Hayek sin bana som mecenat till förmån för kultur med förankring i det sena 1700-talet. Hermitaget i S:t Petersburg blev platsen för den första utställningen av historiska ur signerade Breguet, tätt följd av en enorm donation till renovering av Petit Trianon i Versailles (Marie Antoinettes lustslott i slottsparken) och nu har det rustats i Louvren. Det är Louis XlV:s flygel med rummen Conseil d’État och salongen Beauvais som kunnat återställas i all sin forna glans genom medel som Hayek ställt till förfogande.

Under hela sommaren fram till och med den sjunde september kommer där en exceptionell utställning att visas, innehållande ur tillverkade av Breguet. De är hämtade ur Louvrens egna och Breguetmuseets samlingar och inlånade klockor från privata samlare. På senaste Internationella Auktionen på Bukowskis såldes i maj ett ur tillverkat av Breguet 1820. Slutpriset blev 1 800 000 kr, ett rekordpris, köpare var Hayek själv och kanske även det uret kommer att ställas ut i Louvren. Dessutom kommer Marie Antoinette-klockan att visas för allmänheten denna gång. Naturligtvis under strikta säkerhetsåtgärder då den är ovärderlig.

Utställningen är öppen dagligen utom torsdagar 09.00–18.00. Kvällsöppet till 22.00 onsdagar och fredagar.Entré: 9 euro, 6 euro efter 18.00. Mer info på www.louvre.fr

Be first to comment


*