Överraskande förvandling

Överraskande förvandling

Stor, rymlig och snygg, nya Hyundai Santa Fe är över förväntan, den är trevlig och modern. En mycket konkurrenskraftig SUV som lockar många nyfikna blickar och gör att flera andra bilmärken får se upp. Santa Fe har fått sig en rejäl omgång på ritbordet.
av mia Litström

Sidolinjerna och den avsmalnande formen på de bakre fönstren har givit bilen en elegant och aerodynamisk look.
 

Sidolinjerna och den avsmalnande formen på de bakre fönstren har givit bilen en elegant och aerodynamisk look.

Det är läckert och kraftfullt, bilen bjuder på härligt innehåll, nya Santa Fe överraskar verkligen. I jämförelse med tidigare generation av modellen så är det en helomvändning, både i känsla och utseende. Detta är en bil som är stor i både till sitt utseende och när det gäller interiören. Vid körning har den en skön SUV-känsla och då tror jag många vet vad jag försöker förklara med det ordet. Den är rejäl och man sitter högt upp utan att det blir för vräkig och klumpigt, den är smidig och trevlig när man tar sig fram i både tät stadstrafik och på landsbygden. Det sistnämnda är ju helt klart den miljö som känns helrätt för bilen. Hög markfrigång, driv på alla fyra hjulen och att låta den få arbeta som dragbil är nog en ypperlig uppgift för den här bilen. Tyvärr hade inte jag möjlighet att testa det momentet men med sin vridstarka 4-cylindraiga turbodieselmotor och sina driv på alla fyra hjulen så kan den med manuell växellåda få dra upp till 2 500 kg, har man automatväxellåda är det 2 000 kg.

Xenonstrålkastarna ger bilen en härlig attityd. 
 

Xenonstrålkastarna ger bilen en härlig attityd.

Designen är en stor del i den moderna uppfattningen av bilen eftersom helheten har blivit så mycket mera proportionerlig med större grill, läckrare form på lyktorna och maffigare huv. Den är fortfarande rymligt och stadig i storlek men jag upplever den mera kompakt i sitt utförande och dessutom har den lägre bränsleförbrukning än föregångaren. Alla förändringar har gjort stor skillnad och detta göra att hela modellen lyfts från att tidigare varit en bil med ganska alldagligt utseende. Tidigare såg den mest bara stor och praktisk ut, nu är den utvecklad till att ha blivit en kaxig, elegant men också sofistikerad SUV som jag tror kan väcka ett vill ha-begär hos många kunder med ett pris som startar på 309 900 kronor.

Läckra aluminiumfälgar förhöjer helhetsintrycket.

Läckra aluminiumfälgar förhöjer helhetsintrycket.
Baklyktorna har en panikfunktion som gör att de blinkar samt varningsblinkers går igång vid panikinbromsning.
Baklyktorna har en panikfunktion som gör att de blinkar samt varningsblinkers går igång vid panikinbromsning.

Det finns två utrustningspaketen utöver standardutrustningen som heter Select och dessa två heter Buisiness och Premium som utökar utrustningen till fullo. Det finns också en PremiumPlus som går som specialorder och då innefattar bland annat aktiv parkeringsassistans, filövervaknings-/varningssystem och däcktrycksövervakning. Backkamera kommer till redan på det första paketet som heter Buisiness och säkerhetsmässigt har den utnämnts till den säkraste fyrhjulsdrivna bil i stora SUV-klassen av Euro NCAP Best In Class Car 2012.

Santa Fe exterior_1
Nya Grand Santa Fe är en ännu större modell som presenterades i Genève tidigare i våras på bilsalongen och den kommer till Sverige i slutet av året.

Färgutbudet har inte det bredaste färgspektrumet men det är sobra och tidlösa färger som är åtta till antalet. Bilen klär en stor familj som gärna bor lite lantligt där de kan utmana bilens framkomlighet med hjälp av fyrhjulsdriften och har man behov av en trogen dragare ställer det här fordonet mer än gärna upp. Bilen är stor och räcker väl till men skulle man mot förmodan vilja ha ännu större så kommer det i slutet av året en Grand Santa Fe som nyligen presenterades i Genève på den vårliga bilsalongen, det är en ännu större modell.

 

 

kommentarer

Liknande inlägg