Ännu vassare blick

Ännu vassare blick

En ståtlig och läcker bil, Audi lyxmodell A8 har fått sig en genomgång på ritbordet och återigen visar företaget att ljusdesignen är en av deras starka sidor, den nya versionen har fått en ännu vassare look med sina nya läckra Matrix LED-strålkastare.  av mia Litström

Lyxbilssegmentet låter så otroligt pampigt och flott. Det är precis vad den här bilen är, men med en sofistikerad attityd. Audi har alltid levererat bilar med mycket attityd med tillhörande sportig känsla. Detta är en röd tråd som följer igenom modellserierna. Deras lyxmodell A8 finns nu i en ny generation och oftast är en lyxbil mycket uppseendeväckande och tar mycket plats och utrymme i form av uppmärksamhet när den träder fram men A8 däremot ingår i den mera så kallade gruppen ”understated luxury”. Lyxprodukter som inte sticker ut för mycket utan bjuder på hög kvalité som förmedlar den rätta känslan utan att vara vräkig och det är precis här denna modell kvalar in.

Det är en stor bil som ligger på hela 514 cm i längd, bredden är 195 cm vilket är oförändrat sedan tidigare generation av samma modell. Så det är en omfångsrik bil och det märker man när man väl står bredvid den. Tack vare att karossen nästan helt är i aluminium har de lyckats hålla nere vikten på bilen trots storleken, ett signum för modellen eftersom Audi tidigt använde sig av aluminium i konstruktionen för att få ned vikten och utvecklat detta ytterligare för varje ny generation som tillverkats.

De nya Matrix LED-strålkastarna är inte bara suveräna vid körning utan ger bilen också en läcker blick.
De nya Matrix LED-strålkastarna är inte bara suveräna vid körning utan ger bilen också en läcker blick.

Motorerna är mycket mera bränsleeffektiva än tidigare och den finns dessutom nu också som hybrid och då är den med framhjulsdrift och är inte fyrhjulsdriven som de andra motoralternativen är utrustade med. Hela sju olika motoralternativ finns  att välja mellan där priset börjar på  830 000 kronor för bensin 3.0 TFSI quattro med 310 hk och den maffigaste är W12 Quattro som ger hela 500 hk, priset startar på 1 300 000 kronor. För den som älskar den råaste sportkänslan kommer också en S8 4.0 quattro 520 hk och där startar priset på 1 170 000 kronor.

Detaljen jag fastnade för hos nya A8:an är bilens helt nya strålkastare. De är inte bara väldigt läckra och häftiga utan de har också mycket bra funktion. De bländar av elektroniskt på just de partier där det behövs och detta sköts av LED-strålkastarna där varje helljusenhet består av 25 st lysdioder, priset för detta tillval är 29 200 kronor.

Vi passade på att fråga Nils Simonsson som är marknadschef om Audi A8:ans nya vassa blick. Kan du berätta om de nya Matrix LED-

Matrix LED-strålkastarna bländar av elektroniskt på just de partier där det behövs och detta sköts av 25 st rörliga lysdioder.
Matrix LED-strålkastarna bländar av elektroniskt på just de partier där det behövs och detta sköts av 25 st rörliga lysdioder.

Audi A8

“Detaljen jag fastnade för hos nya A8:an är bilens helt nya strålkastare. De är inte bara väldigt läckra och häftiga utan de har också mycket bra funktion.”

 

Bilen är sportig men samtidigt maffigt elegant med en sofistikerad touch.
Bilen är sportig men samtidigt maffigt elegant med en sofistikerad touch.

strålkastarna, vad är det unika med dem och är det några kunder som har beställt sin bil med den tekniken?

– De är unika eftersom de inte har några rörliga delar utan består av LED lampor som kan tändas och dimras var för sig. Därmed kan man styra ljusbilden helt flexibelt och den kan till och med ”grensla” en mötande bil med ljus på båda sidor. Vi har just släppt bilen i beställningssystemet och har många kundfrågor om strålkastarna, så de kommer säker att väljas av det övervägande antal kunder.

Om du skulle få välja fritt, vilket motoralternativ hade du valt?

– En W12 vore inte dumt, tolv cylindrar slår allt!

A8130102_large

 

kommentarer

Liknande inlägg