Arkitektritat hem i egensinnig design

Utanför Helsingfors ligger ett speciellt hem, ritat av ägarna själva. Skulpturala former och rena material i en mycket passande omgivning.

Naturnära med stora glasytor är familjen Sanaksenahos funktionella och barnvänliga hem. Ljust, luftigt och stilrent. När lägenheten i centrala Helsingfors började kännas för trång bestämde sig Pirjo och Matti Sanaksenaho för att bygga hus och lämna huvudstaden. Tomten som de blev förtjusta i låg i ett bostadsområde i Esbo, vackert belägen alldeles intill en sjö i en sydvästslänt. Eftersom de båda är arkitekter ritade de naturligtvis hemmet själva för sin växande familj.

Huset började byggas i början av år 2000 och stod klart redan i mars 2001, efter bara ett års konstruktionstid. Det blev precis som familjen ville ha det: barnvänligt, ljust, luftigt och med en vag gräns mellan ute och inne.
– Vi ritade huset tillsammans och vi är jätteglada över att vi designade det i omgångar, säger Pirjo Sanaksenaho. När familjen flyttade in i det nya hemmet, kallat Tammimäki (Ekbacken), för snart sju år sedan fanns det inte många hus i närheten. Nu ploppar villorna upp vartefter, men familjen har fortfarande utsikt över sjön. Och de trivs utmärkt i det barntäta bostadsområdet.
– Visst har området förändrats sedan vi flyttade hit. Men det är jättehärligt att barnen har fått så många kompisar, berättar Pirjo Sanaksenaho.

Dessutom ligger skolan på gångavstånd.
– Och barnen kan simma nere i sjön, säger hon och visar stigen mellan villorna som leder ner till det glittrande vattnet.
– Tack vare att vi bor vid en återvändsgränd slipper vi också all genomfartstrafik.

Fasaden är omålad i värmebehandlad furu som skiftar mellan grått och brunt. Överlag är huset anpassat efter omgivningen, och interiören är sammansvetsad med den omkringliggande naturen. Tack vare de små fönstren mot gatan är insynen nästan obefintlig. Fasaden mot infarten känns rätt anspråkslös, medan den södra fasaden däremot öppnar sig helt mot trädgården – med en skulptural form som följer strandlinjen och med gigantiska glasfönster som låter ljuset flöda in i vardagsrum och kök. Som ett enda stort fönster ut mot naturen.

Specialtillverkade träpersienner skärmar av solljuset när det behövs.
– Men vi behöver nog sila bort en del av ljuset även på den här sidan, säger Pirjo och blickar mot de ännu större fönstren mot väster.

Terrassen, som löper längs med hela den södra väggen, känns som en sammankopplande länk mellan kök, vardagsrum och trädgård.

Och den stora eken i trädgården fick inte bara stå kvar när huset byggdes – den fick också stå som inspiration vid husbyggnationen.
– Bland annat har terrassen inspirerats av trädets årsringar, berättar Pirjo.

Vardagsrummet och köket med matplatsen är ett öppet utrymme och husets hjärta. I vardagsrumsdelen är det öppet upp till taknocken, vilket skapar en härlig rymd och atmosfär.
– När barnen var små var de här nere hela tiden, men nu när de blivit större är de mest uppe på övre våningen.

Där ligger förutom sovrum och badrum även arbetsutrymme. Alla sovrum har utsikt över sjön och tillgång till balkongen med morgonsol.

Den ljusa, luftiga inredningen består mest av finsk design, både klassisk och modern. Den svarta soffan från finska Isku i vardagsrummet är egentligen designad för offentliga utrymmen och matchar den stora, svarta flygeln.
– Flygeln tillhör egentligen en god vän som inte har plats för den. Det är perfekt för Oona, som spelar piano, men den tar lite väl mycket utrymme, säger Pirjo skrattande.

Murstocken till den öppna spisen i vardagsrummet har samma skulpturala form som kännetecknar så många formdetaljer i huset, precis som övre våningens trappavsats där parets arbetsutrymme ligger.

Pirjo började samarbeta med Matti efter sin examen 1993, och blev dessutom hans kompanjon fyra år senare.Matti gör skisserna för projekten, hon tar vid med uträkningarna och i dag har de även anställda.

Deras arkitektbyrå ligger i Helsingfors men kanske blir det en studio på gården i framtiden.
– Jadå, vi har planer på det, men vi får se, säger hon när jag sneglar på en intressant skiss som hänger på väggen invid arbetsbordet.

Vad är ni mest nöjda med?
– Atmosfären. Och den nära kontakten med naturen och trädgården.
– Egentligen gillar jag att bo i en stad. Men nu får jag ju det här i stället, säger Pirjo nöjt.